Jakmile naše tělo nemá dostatek živin, vitamínů nebo minerálů, musíme počítat s tím, že nám o tom dá vědět prostřednictvím různých zdravotních potíží. Proč máme lupy a naše vlasy častěji vypadávají? Proč se nám neustále tvoří afty? Pokud vás trápí podobné problémy, přečtěte si, co je může způsobit.
Lupy
Pokud je vaše pokožka hlavy plná lupů, vaše tělo zřejmě trpí nedostatkem esenciálních mastných kyselin. Pokožka hlavy vás neustále svědí a tvoří se lupy. Konzumujte více potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Jezte více ryb a lněného semínka.
Tenké, roztřepené vlasy
Problém může způsobit nedostatek vitamínu B nebo kyseliny listové. Jezte více celozrnných produktů, k tomu přidejte do jídelníčku rýži, špenát a chřest.
Šedivé vlasy
Někteří lidé začínají šedivět už mladém věku, což může naznačovat nedostatek zinku. Zinek hraje totiž velice důležitou roli při tvorbě melaninu a uchovává barvu vlasů. Jezte více mořských plodů a hub.
Afty, poranění úst
Někteří lidé zápasí s afty velice často. Doporučuje se jim zvýšit příjem vitamínu B12. Vyskytuje se většinou v červeném masu a vejcích.
Bílé skvrny na nehtech
Snížená hladina žaludeční kyseliny může způsobit, že vitamíny a minerály nejsou správně absorbovány. Ukazatelem jsou pak bílé skvrnky na nehtech. Poraďte se se svým lékařem, jak problém řešit.
Neustálá únava
Může se jednat o nedostatek vitamínu D. Kromě konzultace s lékařem jezte více hub, mléčných výrobků a ryb.
Modřiny
Jen se opřete o roh stolu a hned se vám na těle tvoří fialové skvrny? Problém může být v nedostatku vitamínu C nebo oslabených cévách. Nedostatek vitamínu C může být také výsledkem častého stresu. Doplňte jej pomocí jahod, brokolice, borůvek nebo citrónu.
Svalové křeče
Problém může způsobovat málo hořčíku a vápníku. Banány, dýňová semínka a avokádo je dobré jíst pravidelně, abyste se těchto potíží zbavili. Zahrňte do svého jídelníčku také zelí a tvaroh.
Zácpa
Upravte si stravu tak, aby byla bohatá na vlákninu a hořčík a pijte více vody. Ženy by měly konzumovat 38 gramů vlákniny denně a muži asi 25 gramů pro dobré trávení. Zkuste červenou čočku, jablka, hodně zeleniny, dýni a rýži.
Obrázky: Freepik