Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při přípravě snídaně

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne, jistě jste tuto frázi každý slyšel minimálně jednou. A ano, je to naprostá pravda. Ovšem je důležité myslet na to, co jíme, protože první jídlo dne může celý náš den změnit k lepšími nebo také k horšímu.

Každý den jiná snídaně

Časté změny ve snídani jsou opravdu jednou z největších chyb, kterých se můžeme dopustit. Měli byste se snažit udržovat stejný rytmus a jíst stejný druh snídaně. Například si můžete vybrat mísu s jogurtem, ovesné vločky nebo müsli a ovoce dle vlastní chuti. Tímto způsobem můžete vždy jednu složku změnit a nenudit se. Přesto ale uchováte podobné typy snídaní.

Neplánujete

Jíst první věc, kterou najdete v lednici, je skutečnou chybou, protože se může stát, že vašemu tělu nedodáte všechny živiny, které potřebuje. Správná snídaně by měla obsahovat bílkoviny, zdravé tuky a vitamíny. To všechno nám doplní energii na celý den a neovlivní naše zdraví. Zkuste si každý den naplánovat, co budete druhý den ráno snídat.

Nemyslíte na vlákninu

Zahrnutí ovesných vloček, müsli nebo semínek do snídaně je vždy dobrou volbou, protože vás udrží déle sytými. Vyhnete se tak uzobávání a většímu množství svačinek mezi hlavními jídly. Zároveň budete regulovat funkci vašich střev.

Pozdní snídaně

Ideální čas, kdy snídat, je krátce po probuzení. Pokud budete čekat příliš dlouho, skončíte mnohem hladovější a neudržíte pokušení sníst první věc, která vám přijde pod ruku, což jsou obvykle sladkosti nebo bílé pečivo s vysokým obsahem cukru a tuku.

Příliš mnoho tuku

Nikdo netvrdí, že si občas nemůžeme dopřát něco nezdravého, ale pokud chcete fungovat po celý den a necítit se těžkými, nejsou mastná jídla k snídani tou nejlepší volbou. Je lepší zvolit přírodní tuky, jako jsou ořechy nebo arašídy, a zapomenout na přebytečný tuk, olej a smažené jídlo.

Zapomínáte na bílkoviny

Pouze ovoce a cereálie nejsou k snídani nejzdravější, i když tomu zpravidla věříme. V ideálním případě zvolte alespoň jeden zdroj bílkovin, jako je šunka, tuňák, vejce, kuřecí maso a mléčné výrobky.

Obrázky: Pixabay