Snídat jako král, obědvat jako princ a večeřet jako chuďas. Spousta z nás tuto frázi zná, ale málokdo se jí řídí. Zpravidla naše dny končí nejtěžším jídlem a následkem je zpravidla zpomalený metabolismus a přibírání na váze. My si dnes dovolíme toto tvrzení trochu upravit a říci vám, proč by oběd měl být největším jídlem dne.
Denní a noční rytmus
Naše denní a noční rytmy nejsou nastavené tak, abychom na večer a noc jedli ta nejtěžší jídla. Konzumace velkých porcí k večeři vede k dlouhodobým zažívacím potížím a plný žaludek může způsobit tvorbu většího množství kyseliny, čímž následují poruchy spánku. Pokud vás tento proces obtěžuje, předpokládáme, že by nebyl spokojen nikdo. Rozhodně stojí za to přepnout mezi obědem a večeří.
Kultura práce
Dříve byla společnost spíše zemědělská, tudíž lidé jedli v poledne nejtěžší jídla, aby měli energii na odpolední práci. Večeře pak představovala studené zbytky. Kultura práce se ale v průběhu let změnila, často pracujeme dlouhé hodiny bez přestávek, dál od domova, neustále sedíme a jídlo řešíme pomocí různých baget a sendvičů. Večer se pak nacpeme velkým rodinným jídlem. Co bychom tedy měli dělat?
Aktivní denní doba
Ujistěte se, že je vaše jídlo přizpůsobeno denní době. Velké porce byste tedy měli konzumovat během nejaktivnější části dne. Zvažte tedy oběd jako pokrm, který vám dodá energii, kterou jste během dopoledne ztratili a kterou potřebujete na druhou polovinu dne. Připravte si jídlo plné živin, abyste doplnili palivo na zbytek pracovní doby.
Freepik
Oběd jako největší jídlo dne
Je důležité najít rovnováhu, která je pro vás a váš den správná. Jen proto, že by oběd měl být největším jídlem dne, se nemusíte přejídat a chodit po rychlých občerstveních. Ani po velkém jídle byste se neměli cítit letargičtí a zpomalení, takový efekt je přesně opačný, než jaký chceme z pokrmu získat. Zaměřte se na zdravé tuky, bílkoviny a sacharidy. V tomto okamžiku bude vaše tělo déle regulovat hladinu glukózy v krvi a používat tyto cukry jako palivo. Při večeři si užijte lehčí a jednodušší možnosti, jako jsou saláty nebo polévky.
Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Margriet.nl