Dobré a kvalitní víno: Jak správně vybrat a na co si dát pozor

Podle Institutu vína si občané Andorry vypijí asi 56,9 litru vína (což je asi 76 lahví) na osobu ročně. Pro mnoho lidí to může znít neuvěřitelně, ale musíme si uvědomit, že kultura pití vína je v mnoha evropských zemích velmi rozvinutá. Nenabádáme vás k pití alkoholu, ale domníváme se, že schopnost zvolit dobré víno za přijatelné ceny je vždy dobrou schopností. Vínem oslavujeme velké životní události a je dobré vědět, jaké druhy dobrého vína patří na náš stůl.

Označení vína

Věnujte pozornost označení. Čím blíže k áčku a čím delší značení, tím vyšší kvalita.

Pokud výrobce dodržel všechna výrobní pravidla, bude mít lahev značku znázorňující úroveň národní kontroly jakosti. Zde jsou některé příklady: AOC, VDQS, VdP a VdT lze nalézt na lahvích z Francie; DOCG, DOC, IGT a VdT se nacházejí u těch z Itálie; a AVA, Varietal, Reserve a Meritage jsou pro ty vyrobené v USA. Jak můžete vybrat správné víno, aniž byste se v té džungli značení zcela ztratili? Zde je jednoduché pravidlo, které má následovat: čím bližší je kategorie kontroly kvality k písmenu A, tím lepší je víno. Mezi dvěma kategoriemi, které začínají stejným písmenem, je ta, která má delší název, lepší.

Nebojte se přísad

Určitý podíl oxidu siřičitého obsahují i dražší vína.

Velmi často uvidíte štítek, který říká, že víno obsahuje oxid siřičitý (E220). Mnoho lidí je z toho znepokojeno, ale měli byste vědět, že téměř každý nápoj obsahuje oxidy v malých množstvích (asi 10 mg na litr), což je výsledek fermentace produktu. Pokud výrobce nepřidá oxid siřičitý do vína, jeho náklady na skladování se zvětší, protože bude muset vytvořit speciální skladovací prostory s konstantním klimatem, což je velmi nákladné a vyžaduje hodně práce. Povolená úroveň E220 se v různých zemích liší. Pokud však po několika hodinách po pití mírného množství vína dostanete bolesti hlavy nebo bolesti žaludku, znamená to, že výrobce přidal do vína příliš mnoho oxidu siřičitého.

Rok výroby je důležitý

Soustřeďte se i na rok výroby. Některé roky jsou pro víno lepší, jiné horší.

Při výběru vína věnujte pozornost sklizni. Můžete hodnotit čerstvost vína podle data. Některé druhy vína je lepší pít, když jsou čerstvá a mladá. Například, pokud jste si vybrali suché bílé víno jako Sauvignon Blanc 2010, vyberte si něco jiného, ​​protože toto víno není určeno k dlouhodobému skladování. Nicméně, jestliže se na štítku říká, že toto víno je vyhrazeno jako archivní, pak se nemusíte bát. Pokud jde o šumivá vína, je toto pravidlo odlišné od doby, kdy je údaj o sklizni zřídka zobrazen na jejich lahvích. Výrobci z provincie Champagne uvádějí pouze vynikající roky, což jsou 2-3 roky za desetiletí. Proto je v tomto případě lepší věnovat pozornost termínu plnění lahví a dekoraci lahve.

Věnujte pozornost použitým druhům hroznů

Na lahvi byste se měli dozvědět i to, z jakých hroznů bylo víno vyrobeno.

Víno by mělo popsat typ hroznů používaných při výrobě. Velmi často levné vinné štítky říkají “vyrobené z nejlepších hroznů”. Je pravděpodobné, že se jedná o zbytky těch nejlepších druhů. Francie je výjimkou, protože země zakazuje uvádění hroznů na lahve, které jsou vyváženy do zahraničí.

Vyhněte se teplu a světlu

Správné uložení vína je ve stabilní teplotě a tmě, nikoli na světle.

Při výběru láhve vína v obchodě nepoužívejte láhev, která byla pod přímým světlem, láhev z výlohy nebo láhev, která byla uložena u ohřívače. Dopad přímého světla nebo tepla způsobí, že chuť vína je hořká a zbavená čerstvosti. Pokud jste si koupili víno předem pro nějakou oslavu, najděte doma tmavý šatník a uložte tam láhev. Neuvažujte o ledničce, protože svítí při každém otevření dveří. Ideálním místem pro uchování vína je spodní část šatníku, kde je teplota stabilní.

Upřednostněte lahve, které jsou uloženy vodorovně

Vodorovné uložení lahví zabraňuje oxidaci.

Pokud má víno přírodní zátkou, vyberte si to, které je uloženo vodorovně. Tento typ skladování udrží mokrý korek a zabrání jeho vysoušení. V opačném případě by se kyslík mohl dostat dovnitř láhve přes praskliny, což způsobuje oxidaci vína. Pokud je korek vyroben z plastu, může být víno uloženo vertikálně. Víno by navíc nemělo být ovlivněno otřesy nebo vibracemi. Všechny tyto faktory jsou považovány za typ stresu pro víno a mohou negativně ovlivnit jeho chuť.

 Věnujte pozornost úrovni vína v úzkých místech

Je-li v lahvi více kyslíku, dochází k oxidaci, což ovlivňuje chuť vína.

Zkontrolujte hladinu vína v úzkém místě. Pokud umístíte láhev vertikálně, měl by zůstat asi 1 palec vzduchu nad úrovní vína. Pokud je v lahvi více kyslíku, než je žádoucí, může to negativně ovlivnit chuť vína v důsledku nadměrného kontaktu vína s kyslíkem.

Nevolte komplikované lahve

Složitá lahev nemusí nutně znamenat, že víno v ní bude kvalitnější…

Na první pohled se může zdát, že všechna vína mají stejnou láhev, nicméně to není pravda. Mnozí výrobci se snaží chránit svůj výrobek a používají asymetrické lahve se značkou na skle. Pokud jste fanouškem určité značky vína, prohlédněte si informace o ochranných štítcích na webových stránkách výrobce. Zpravidla je obtížné a neziskové, aby je falšovali, zejména pokud je to drahé víno. Je lepší koupit levné víno v jednoduchých lahvích, protože čím složitější je láhev, tím dražší je víno. Znamená to, že největší část peněz, které výrobce investoval, vstoupil do láhve, zatímco náklady na výrobu samotného vína byly velmi nízké. Proto i když to není falešné víno, kvalita produktu je pravděpodobně nízká.

 Velké množství sedimentu by vás mělo poplašit

Příliš mnoho sedimentu je na škodu kvality vína.

Než otevřete láhev vína, nasměrujte ji na světlo a otočte ho ostře vzhůru nohama. Není v pořádku, jestli je přítomno mnoho sedimentů. Nicméně tam může být nějaký sediment  starého vína, ale každopádně by neměla pokrývat celé dno láhve. Navíc by se po třepání láhve mělo rychle dostat dolů na dno. Velké množství sedimentů zpravidla znamená, že byl nápoj skladován nesprávně nebo že nebyla dodržena výrobní pravidla.

 Čím jižněji je země vyrábějící víno, tím lépe

Nebojte se vín z jižních zemí, jejich kvalita je vysoká.

Hrozny mají rády hodně světla a tepla, to je důvod, je lepší vybírat z jižnějších lokalit. Nebojte se vyzkoušet vína z Chile, Španělska, Jižní Afriky a Argentiny. Měli byste však být opatrní při výběru italských a francouzských vín – i přes obecný názor, že evropské víno je nejlepší. Ve skutečnosti je jeho chuť závislá na datu sklizně. Například pokud je období deštivé, hrozny mohou být kyselé. To je důvod, proč odborníci často uvádějí rok sklizně při analýze vína.

Dobré víno nemusí být vždy drahé

Vynikající může být i víno za pouhých deset dolarů.

Pokud víno nestojí příliš mnoho peněz, nemusí to nutně znamenat, že je špatné. Existuje mnoho lehkých a chutných vín, které stojí méně než 200 Kč. Neznamená to, že používají zbytky, je to jen obchodní strategie. Nevybírejte výhradně francouzská nebo italská vína. Při výběru lahví, které stojí méně než 200 Kč, je lepší věnovat pozornost vínům z nového světa, jako je Chile, Argentina a Jižní Afrika. Šance na nalezení dobrého vína z těchto zemí za přijatelné ceny jsou mnohem vyšší.

Čemu věnujete pozornost při nákupu vína? Podělte se s námi v komentářích!

zdroj: brighside.me
Foto: depositphoto.com