Nedávný vědecký přehled spekuluje nad účinky ústní vody v rámci šíření SARS-CoV-2, viru odpovědného za COVID-19. Teoreticky by mohly veřejně dostupné ústní vody bránit útoku koronaviru. Pokud se klinické studie projeví jako účinné, mohou poskytnout další způsob, jak omezit šíření nemoci, dokud nebude dokončen vývoj vakcíny.
Proč zrovna ústní voda?
Autoři současné studie chtěli zjistit, zda ústní vody s obsahem alkoholu, které přicházejí do styku s hrdlem člověka, klíčovým místem virové zátěže a zdrojem přenosu viru, mohou teoreticky bránit přenosu viru nebo snížit jeho závažnost. Jednoduše řečeno, pokud šíření viru pochází z krku, pak má smysl vyzkoušet účinnost produktů, které mají potenciál virus v tomto místě zničit.
Ústní voda by mohla snížit šíření koronaviru
Jelikož alkohol dokáže narušit membránu viru SARS-CoV-2, je dobré zaměřit se na ústní vody s vysokým obsahem alkoholu mezi 60% a 70%. Vědci tedy zjistili, že existuje dobrý důvod předpokládat, že některé produkty s obsahem alkoholu budou teoreticky schopné narušit virový obal SARS-CoV-2. Přesto, že je potřeba provést další výzkum, aby se zjistilo, zda ústní voda ovlivní nový koronavirus, vše zatím nasvědčuje tomu, že jde o velice hodnotnou oblast ke studiu. Vše, co má potenciál snížit šíření koronaviru je záhodno důkladně prošetřit.
Obrázky: Freepik