Uvařit rýži se může zdát jako jedna z těch jednodušších činností v rámci vaření, ale je také snadné ji pokazit. Pokud se vám stále nedaří připravit krásně nadýchanou rýži, zde je návod, jak na to.
Rýži nejdříve opláchněte
Spousta lidí se domnívá, že oplachovat rýži je zbytečné, navíc je to nuda, to se ví, ale trvá to jen 30 vteřin. Důležité je totiž rýži zbavit škrobu, jenž způsobuje nadměrnou lepivost. Rýži vždy oplachujte pod studenou vodou.
Pamatujte na poměr
Pro většinu druhů rýže vždy použijte poměr 1 šálek rýže na 2 šálky vody. Raději si také čtěte pokyny k přípravě na balení, abyste si byli jistí. Nejdříve přiveďte vodu k varu a až poté vmíchejte rýži a sůl. Pokud chcete přidat i máslo, můžete. Je to dokonce i žádoucí, máslem totiž nikdy nic nezkazíte. Chuť rýže naopak ještě podpoříte.
Nechte rýži přikrytou
Shutterstock
Přikryjte hrnec s rýží pokličkou a snižte teplotu na minimum. Po 18 minutách zkontrolujte situaci pod víkem. Pokud vám zbyde trocha vody, vůbec nevadí, stačí hrnec naklonit a přebytek tekutiny slít do dřezu. Vaříte hnědou rýži? Zkontrolujte ji až po 30 minutách. Jakmile bude rýže hotová, vypněte sporák, nechte hrnec stále přiklopený a rýži ještě několik minut odpočívat. Následně pomocí vidličky jemně rýži promíchejte, abyste se ujistili, že se zrnka neslepí.
Úvodní obrázek: One Salient Oversight/Creative commons/Public domain, Zdroj: Delish.com