Pádné důvody, proč byste měli do jídelníčku zařadit borůvky

Tmavomodré bobulky na nízkých keřících jsou velmi oblíbené hlavně mezi dětmi. Ve skutečnosti jsou ale tyhle nenápadné kuličky jednou z nejzdravějších věcí, které nám naše planeta přináší. Borůvky obsahují vysoké množství důležitých vitaminů A a C a také má jeden z nejvyšších obsahů antioxidantů z veškerých druhů ovoce a zeleniny vůbec. Když připočteme obsah minerálů, jako je fosfor, vápník, hořčík, sodík a železo, získáváme tak klíčovou plodinu, kterou bychom ve svém jídelníčku v žádném případě neměli vynechat. Níže vám přinášíme pět velmi pádných důvodů, proč je dobré borůvky zařadit do svého pravidelného jídelníčku.

Bojují proti rakovině

Fialovo-modrá barva borůvek je způsobena látkami jménem antokyany, které jsou extrémně účinnými antioxidanty. Ty mají v těle za úkol zbavovat tkáně volných radikálů, což jsou odpadní látky metabolických procesů známé jako původci rakovinného bujení. Kromě toho borůvky obsahují také kyselinu galovou, která dokáže účinně likvidovat již vzniklé rakovinné buňky, aniž by poškodila zdravé okolní tkáně.

Prospívají zraku

Výše zmíněné antokyany nejenže působí antioxidačně, ale také mají moc zlepšovat zrak. To se může hodit řidičům či pilotům, ale také lidem, kteří tráví velké množství času u počítače. Extrakt z borůvek pomáhá regenerovat oční bulvy.

Pomáhají při detoxikaci a hubnutí

Taniny, které borůvky obsahují, bojují s bakteriemi a odstraňují toxické odpadní produkty jejich metabolismu. Kromě toho na sebe borůvky vážou těžké kovy, čímž pomáhají čistit tělo od škodlivin z prostředí. Semínka, která borůvky obsahují, zase pomáhají zrychlit metabolismus a obsahují také vlákninu a pektin, které podporují pocit sytosti. Tím jsou modré bobulky velmi vhodné při redukční dietě.

Posilují srdce

Výzkum harvardské univerzity prokázal, že pravidelná konzumace borůvek snižuje riziko vzniku srdečních a oběhových chorob. Látky v borůvkách prospívají cévám, které jsou díky nim pružnější a kapiláry jsou propustnější. Kromě toho také borůvky snižují hladinu LDL cholesterolu, čímž snižují krevní tlak.

Bojují proti mentálnímu stárnutí

Americké borůvky urychlují regeneraci poškozených nervových buněk a stimulují produkci nových. To pomáhá udržovat dobrou paměť a kognitivní funkce a mimoto také prospívají kráse pleti.

Obrázky: Pixabay