Slupky od jablek obsahují spoustu vlákniny, vitamínů a chrání nás před vznikem rakoviny. Ovšem to není vše! Nosí v sobě různé příznivé složky pro naše zdraví, což je důvodem, proč byste si jablko neměli nikdy loupat. My vám dnes pár takových dobrých důvodů proč představíme.
Spousta vlákniny
Celé jablko v průměru obsahuje 4,4 g vlákniny. Bez slupky je to ale pouhých 2,1 g.
Nespočet vitamínů
Jablko bez jakýchkoliv úprav obsahuje 8,4 mg vitamínu C a 98 MJ (mezinárodních jednotek) vitamínu A. Jakmile odstraníte slupku, tyto hodnoty se sníží na 6,4 mg vitamínu C a 61 MJ vitamínu A.
Ochrana plic
Sloučenina, zodpovědná za snadný proces dýchání po konzumaci jablka, se nazývá quercetin a jak se správně domníváte, nachází se právě ve slupce. Výzkum ukázal, že lidé, kteří jí 5 a více jablek týdně, mají zdravější plíce díky účinkům této sloučeniny.
Paměť
Na základě výzkumu z roku 2004 hraje již zmíněný quercetin také velkou roli v boji proti poškození mozkové tkáně a souvisí s Alzheimerovou chorobou a dalšími degenerativními nemocemi.
Prevence proti rakovině
Studie provedená v roce 2007 došla k objevu, že sloučeniny se společným názvem triterpenoid se nacházejí v jablečné slupce a mají sílu odstraňovat nebo zabíjet rakovinné buňky. Nejlépe fungují proti rakovině jater, tlustého střeva a prsu.
Boj proti obezitě
Jablečná slupka také obsahuje kyselinu ursolovou, jež je důležitá v boji proti obezitě. Podporuje zvětšení svalů a zároveň pálí kalorie a snižuje riziko obezity.
Do které skupiny lidí patříte vy? Jíte jablko zásadně se slupkou nebo bez? Dejte nám vědět do komentářů a nezapomeňte sdílet tyto cenné rady s vašimi přáteli a rodinou.
Zdroj: naturalhealingmagazine.com