Pokud máte zahradu nebo teprve kupujete dům se zahradou, přečtěte si následující tipy, jak zajistit, že už nebudete muset kupovat předraženou zeleninu bez chuti v supermarketech. I když máte možnost pořídit si ji od místního farmáře, co si budeme povídat, za kvalitu se musí řádně zaplatit. Není nad domácí, vlastně vypěstované produkty.
Začněte v malém
Nejprve se zaměřte na 7 – 10 různých druhů zeleniny a bylin, které skutečně jíte. Pro začátek je skvělá řeřicha, která rychle roste a nepotřebuje významnou péči, fazole, hlávkový salát, rukola nebo rajčata.
Vyberte správné místo
Definici správného místa pro pěstování zeleniny představují tři pojmy:
- Hodně slunce
- Ochrana před větrem
- Dále od stromů a keřů
Než zasejete první semínka, prohlédněte si svou zahradu za slunečného dne. Na jaká místa dopadá nejvíce slunečního světla? Většina zeleniny potřebuje pro vhodný růst 6 – 8 hodin slunečního svitu. Zelenina, jako je rukola, špenát, hlávkový salát, řepa nebo mrkev, dává přednost částečnému stínu a potřebuje 3 – 6 hodin slunce denně. Mějte také na paměti různé směry větru. Severní vítr fouká studený vzduch, zatímco jižní vítr s sebou nese teplý vzduch. Druhý typ je lepší volba. Proto je dobré vybrat místo, které je před studeným větrem dobře chráněno. A v neposlední řadě pozor na stromy a keře, mějte na paměti, že vrhají stín, tudíž brání dopadu slunečního světla.
Zasejte semínka
Rostlinné druhy z jedné skupiny plodin umístěte na společnou plochu, například zelí, listovou zeleninu a luštěniny. Každý rok skupiny přesouvejte do jiné roviny, toto střídání plodin předchází chorobám a škůdcům a zajišťuje, že se půda nevyčerpá. Vytvořte si půdorys a sledujte, co a kam jste zasadili. Zasejte semínka do jedné přímky, abyste rozeznali plevel od rostlin.
Freepik
Zajistěte dobrou půdu
Zkontrolujte, jakou půdu máte na zahradě – písčitou, jílovitou nebo rašelinovou? Jakmile budete znát typ zeminy, můžete si vyhledat, co na ní nejlépe roste. Před výsevem pokryjte horních 10 centimetrů organickou zeleninovou zahradní půdou.
Péče
Pravidelně zeleninu hnojte a zalévejte vodou, odstraňujte plevel a používejte prostředky biologické ochrany proti škůdcům.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Roomed.nl