Pijete velké množství slazených nápojů? Vaše ledviny vám to krutě vrátí

Všechny sladké nápoje – ovocné šťávy, limonády a dokonce i čaje, mohou zvýšit riziko onemocnění ledvin. To platí zejména pro sycené a sladké ovocné nápoje. Vědci tvrdí, že pití takových tekutin zvyšuje riziko vzniku potíží s ledvinami o 61%.

Pivo i čaj jsou stejně nebezpečné

Výsledky studií také ukázaly, že pivo a čaj jsou pro ledviny stejně nebezpečné jako sycené a sladké nápoje. Slazený čaj může postupně způsobit ledvinový stres a urychlit ztrátu funkce ledvin. Navíc, jakkoliv vysoký obsah cukru může vést k nárůstu hmotnosti, inzulínové rezistenci a hypertenzi. Tyto faktory pak také mohou zapříčinit ledvinový stres a ztrátu funkce ledvin.

Jak dochází ke ztrátě funkce ledvin?

Naše ledviny filtrují škodlivé látky a přebytečný odpad z krve, než je vyloučí prostřednictvím moči. Zároveň tím pomáhají udržovat krevní tlak v normě. Jakmile se začne vyvíjet chronické onemocnění ledvin, orgán přestane správně fungovat a v těle se tak začnou hromadit toxiny. S věkem se tato rizika samozřejmě zvyšují. Hlavním problémem, kromě slazených a sycených nápojů, je především to, že chronické onemocnění ledvin nevykazuje žádné zřetelné příznaky, dokud se nedostane do určité fáze.

V takovém případě můžete zažívat následující symptomy:

  • Nevolnost
  • Zvracení
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Únava a slabost
  • Problémy se spánkem
  • Změny v močení
  • Svalové křeče
  • Otoky nohou a kotníků
  • Svědění
  • Bolest na hrudi
  • Dušnost (pokud se v plicích hromadí tekutina)
  • Vysoký krevní tlak

Lidé s chronickým onemocněním ledvin mají vyšší riziko vzniku mozkové mrtvice nebo srdečního infarktu. Nastat může selhání ledvin, po němž budou pacienti potřebovat dialýzu nebo transplantaci ledvin.