Zahradnická sezóna je v plném proudu a musíte uznat, že není nic lepšího, než jíst zeleninu z vlastní zahrádky. Proto se vyplatí znát šikovné triky, díky kterým rajčata nebo okurky porostou mnohem rychleji. Mimochodem, ochráníte je i před škodlivými mikroorganismy.
Pěstování domácí zeleniny
Pěstování zeleniny na vlastní zahradě přináší velké uspokojení, zvláště když si na ní můžete později pochutnat. Musíte však vědět, jak se o pěstované rostliny správně starat. Ne každý ví, že droždí v této záležitosti dokáže hotové zázraky. Kvasnice jsou přírodní alternativou hnojiv a chrání například i před patogenními plísněmi.
Úžasné vlastnosti kvasnic
Kvasinky jsou jedinečnou houbou, která se rostlinami nejen neživí, ale také je chrání proti patogenním plísním a bojuje s nimi o dominanci. Proto jsou na zahradu jako stvořené. Používají se především na rajčata a okurky. Trik s použitím droždí spočívá v postřiku. Účinně ochrání rostliny proti padlí, plísni šedé nebo plísni bramborové.
Jak připravit kvasnicový postřik?
Kvasnicový postřik je extrémně jednoduchý na přípravu a zajišťuje rychlý, a především zdravý růst zeleniny. Rozpusťte kostku čerstvého droždí, tzn. 100 g výrobku v půl litru mléka se 3% tuku. Poté musí být hotový roztok zředěn v 10 litrech vody. Do hotové směsi můžete přidat i lžíci tekutého šedého přírodního mýdla, díky kterému sprej na listech vydrží déle. Bude lépe držet.
Shutterstock
Nalijte kvasnicový postřik do láhve s rozprašovačem a aplikujte jej na zeleninu pravidelně jednou týdně, abyste dosáhli nejlepších výsledků. Tento důmyslný trik můžete použít i na ovoce, dokonce i růžové keře. Pamatujte, že postřik je nejlepší, ještě než se na rostlinách objeví alarmující změny. Navíc lze tuto báječnou směs použít i na klíčící sazenice. Málokdo ví, že jim pomůže lépe zakořenit.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Gardenersworld.com