Nebezpečné přidané látky v potravinách. Aditiva, která jsou spojována s rizikem rakoviny tlustého střeva

Jestliže pravidelně konzumujete zpracované potraviny, vystavujete se riziku, že jíte nebezpečná potravinářská aditiva. Dvě z těchto látek jsou nyní spojovány s rakovinou tlustého střeva a mohou mít závažný dopad na naše zdraví.

Odborná studia

Emulgátory se přidávají do většiny zpracovaných potravin za účelem prodloužení jejich trvanlivosti a zlepšení textury potravin. Podle výzkumu mají však i některé další efekty, z nichž rozhodně ne všechny jsou pozitivní. Emulgátory například likvidují zdravé bakterie ve střevech. To spouští chronický zánět, který může skončit až vznikem kolorektálního karcinomu.

Myši dostávali poměrově podobné dávky

Výzkumníci krmili myši dávkami těchto emulgátorů v podobném množství, jaké by lidé denně konzumovali ve zpracovaných potravinách. Zjistili, že myši, které pravidelně konzumovaly tyto emulgátory, měly větší pravděpodobnost vzniku některých typů nádorů. Emulgátory drasticky změnily složení střevní mikroflóry a způsobily její oslabení. Tato změna vytvořila prostředí, které usnadňuje vznik a rozvoj rakoviny.

Emulgátory a kolorektální karcinom

Studie naznačuje, že každodenní konzumací zpracovaných potravin obsahujících emulgátory si v těle vyvoláváme chronický zánět. Ten může být zdrojem mnoha nemocí, a proto jsou tato zjištění nesmírně důležitá. Chronický zánět totiž může být spojován s artritidou, onemocněním žlučníku, fibromyalgií, selháním ledvin a dalšími nemocemi.

Kolorektální karcinom je třetím nejčastějším typem rakoviny u mužů i žen

Zánět vede ke změně složení střevní mikroflóry a metabolickým onemocněním. K tomu dochází v těle v i případech kolorektálního karcinomu. Tento výzkum naznačuje, že emulgátory mohou být částečně zodpovědné za rozvoj tohoto onemocnění. Platí totiž, že výskyt tohoto typu rakoviny se od poloviny 20. století výrazně zvyšuje. Klíčovým rysem tohoto onemocnění je přítomnost změněné střevní mikroflóry, která vytváří příznivé podmínky pro rakovinné bujení.

Kde emulgátory najdeme?

Polysorbát 80 a karboxymethylcelulóza najdeme v mnoha zpracovaných potravinách. Nachází se zejména v pečivu, mražených dezertech, nemléčných smetanách, a dokonce i v nálevech.

Úvodní obrázek: Shutterstock: Zdroj: Cancerres.aacrjournals.org