Potraviny, které byste rozhodně neměli ohřívat v mikrovlnné troubě

Mikrovlnné trouby nám usnadňují život každý den, ale přesto nás odborníci varují před tím, jaké potraviny jsou vhodné nebo spíše nevhodné ohřívat v mikrovlnné trouby. My vám dnes prozradíme, které mezi ně patří a především proč.

Brokolice

Každá forma vaření ničí určité procento živin. Co se týká brokolice, nejlepší volbou je příprava na páře, během které sice ztratí asi 11% antioxidantů, ale pokud byste zvolili vaření v mikrovlnné troubě s přidáním vody, brokolice přijde o 97% všech antioxidantů, jež obsahuje.

Mražené maso

Rozmrazit mražené maso v mikrovlnné troubě je velice obtížné, protože to trvá nekonečně mnoho času, což vede k tomu, že okraje masa mohou zhnědnout, zatímco prostředek bude stále zmrzlý.

Mateřské mléko

Mateřské mléko pomáhá dětem bojovat s bakteriemi. Výzkum ale ukázal, že ohřev v mikrovlnné troubě stimuluje růst patogenního kmene Escherichia coli až 18x více než během klasického ohřevu na plotně.

Mražené ovoce

Ovoce začíná ztrácet své živiny okamžitě po svém sběru, takže zmrazené ovoce si stále uchovává množství vitamínů a antioxidantů, které ovšem rozmrazováním v mikrovlnné troubě můžete zničit. Bude lepší, pokud budete trpěliví a počkáte, až samo povolí.

Plastové nádoby

Během ohřívání potravin v plastových nádobách se uvolňují toxické látky přímo do pokrmu a vy se tak vystavujete riziku vzniku rakoviny. To platí i pro plastové láhve, v kterých ohříváte například mateřské mléko.

Jak se vám dnešní článek líbil? Pokud ano, neváhejte jej sdílet mezi svými přáteli a rodinou.

Zdroj: healthyfoodhouse.com