Potraviny, které nepatří do mikrovlnky. Mohou být toxické nebo způsobit výbuch

O škodlivých účincích používání mikrovlnné trouby se hovoří už spoustu let, ovšem i přesto je to neodmyslitelný pomocník v naší kuchyni. Když už si tedy její užívání nedokážeme odpustit, měli bychom alespoň vědět, jaké potraviny bychom v ní rozhodně neměli ohřívat. Zde je několik pokrmů, které je lepší neohřívat v mikrovlnné troubě, v opačném případě by se totiž pro náš organismus mohly stát velice toxickými.

Uzeniny

Jsou plné konzervačních látek, které při ohřevu v mikrovlnné troubě mohou být ještě škodlivějšími než obvykle. Oxidovaný cholesterol může například způsobit dlouhodobé srdeční onemocnění.

Zelená zelenina

Pokud si rádi pochutnáváte například na špenátu nebo celeru, v žádném případě je nevkládejte do mikrovlnky. Raději zvolte k ohřevu troubu. Škodlivé záření mikrovlnné trouby by totiž mohlo snadno přeměnit dusičnany v zelené listové zeleniny na nitrosaminy, jež jsou dle různých studií považovány za karcinogenní.

Pálivé papričky

Spousta lidí neví, že je výslovně zakázáno ohřívat pikantní potraviny v mikrovlnné troubě. Jejich konzumace vám totiž způsobí silný kašel a potíže s dýcháním. Nehledě na to, že odér z mikrovlnné trouby se dokáže v tomto případě velice rychle šířit i dále.

Mateřské mléko

Na začátku kojení se spousta maminek uchýlí k tomu, že si vytvoří zásobu mateřského mléka. Nádobu s mlékem poté jen ohřejí a mají vystaráno. Ale mikrovlnná trouba nikdy neohřívá nádobu rovnoměrně, takže v některých částech může být mléko příliš horké a jinde částečně studené.

Vařená vejce

Ani nezáleží na tom, jestli vařená vejce mají ještě stále skořápku či nikoli. V každém případě by se neměla ohřívat v mikrovlnné troubě, protože teplo způsobuje hromadění tepla uvnitř vejce, což může zapříčinit nepříjemný výbuch.

Obrázky: Freepik