Potraviny nahrazující maso v rostlinné stravě. Ujistěte se, že jich máte dostatek

Mnoho lidí přešlo na pouze rostlinnou stravu, aby zhubli, zatímco jiní mění jídelníček a životní styl z etických důvodů. V obou případech je třeba pochopit, že vzdát se masa a ryb je pro lidské tělo vhodné pouze tehdy, pokud je vaše strava vyvážená. V opačném případě si můžete přivodit zdravotní problémy. Ujistěte se proto, že nahradíte maso vhodnými rostlinnými produkty.

Avokádo

Tyto plody se zdají být velmi kalorické, ale jejich energetická hodnota je mnohem nižší než u masných výrobků. Výhody avokáda jsou zřejmé – obsahují vysoce kvalitní a zdravé tuky. Pravidelná konzumace avokáda zlepšuje zdraví srdce, zrychluje metabolismus a pomáhá zbavit se nadváhy. Produkt je také známý svou jedinečnou schopností bránit předčasnému stárnutí.

Luštěniny

Všechny druhy luštěnin se vyplatí jíst jako součást rostlinné stravy, protože každý druh má unikátní chuť a bohaté složení. Napomáhají k dosažení dlouhodobého pocitu sytosti a přispívají k dennímu příjmu bílkovin.

Bobule

Bobule mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah cenných vitamínů a antioxidantů. Bobule jakéhokoli druhu pomáhají zlepšit celkové zdraví těla. Odborníci doporučují konzumovat borůvky, rybíz, maliny, rakytník, brusinky a jahody.

Zelená listová zelenina

Zelená listová zelenina je nízkokalorická, takže rozhodně nepřiberete na váze. Složení každého produktu v této kategorii je velmi bohaté. Cenným zdrojem vitamínu C je například petržel, špenát zase obohatí váš jídelníček o velké množství železa.

Pohanka

Pohanka je jednou z nejzdravějších obilnin a lze ji použít jako základ hlavních jídel. Je cenným zdrojem vitamínů skupiny B, rostlinných bílkovin, hořčíku, železa a fosforu. Pomáhá potlačovat hlad a předcházet přejídání.

Vyplatí se také obohatit svůj jídelníček o divokou rýži, ovesné vločky a pšenici špaldu.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Onegreenplanet.org, Healthline.com