Potraviny vhodné jako prevence rozvoje různých druhů rakovin. Jídelníček by měl být duhový

„Jezte duhu“, to je heslo, které možná neslyšíte prvně. Toto výživové pravidlo znamená, že je moudré jíst širokou škálu ovoce a zeleniny, ideálně různých barev, abyste získali řadu důležitých živin. Podle Dr. Renee Stubbins z Houston Methodist Neal Cancer Center konzumace různých druhů ovoce a zeleniny poskytuje vašemu tělu širokou škálu antioxidační ochrany. Antioxidanty jsou sloučeniny, které chrání buňky před poškozením a tělo před rozvojem rakoviny.

Čerstvé bobule

Asi není překvapením, že bobule jsou první na seznamu. Mají vysoký obsah antioxidantů. Borůvky často získávají veškerý kredit za boj proti rakovině. Nejsou ale jediné, většina bobulí, které jíte, obsahuje velmi výživnou dávku antioxidantů.

Banány

Jsou velice oblíbeným ovocem, a to nejen proto, že mají mnoho využití a sladkou chuť. V jedné studii z roku 2021 byly představeny protirakovinné vlastnosti banánů.

Pomeranče

Tyto citrusové plody jsou skvělé ve více ohledech. Jejich konzumací dodáte svému jídelníčku spoustu vitamínu C, flavonoidů a vlákniny. Vláknina v potravinách může pomoci snížit riziko kolorektálního karcinomu.

Rajčata

Rajčata jsou nabitá vitamíny C a A, stejně jako beta-karotenem a lykopenem, typem karotenoidů. Konzumace potravin bohatých na karotenoidy může snížit riziko rakoviny prsu. Bylo také prokázáno, že lykopen snižuje riziko rakoviny prostaty.

Kuřecí maso

Lidské tělo potřebuje bílkoviny. Nedávné studie ukázaly, že volba libové bílkoviny, jako je kuřecí maso, je směrodatná pro snížení rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku, jícnu a plic.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Thehealthy.com