Drahé máslo není k pečení nezbytně nutné. Nahradit ho lze vhodnými alternativy

Chuť másla je nenapodobitelná. Jeho chuť je jasně daná, specifická. Jeho výhodám však odpovídá i cena. Nejedná se zrovna o levnou surovinu, to znamená, že s ním chceme šetřit. Pokud jste se rozhodli péct a nemáte máslo k dispozici, nebo jste se rozhodli s ním neplýtvat, můžete zvolit účinné alternativy, kterými nic nezkazíte.

Olej

Řepkový, rostlinný a olivový olej jsou čisté tuky a mohou být úžasnou náhražkou másla při pečení. Co jim může chybět na chuti, dohánějí vlhkostí. Pokud můžete, použijte kombinaci 50/50 másla a oleje v receptech vyžadujících máslo – tímto způsobem získáte máslovou chuť a vlhkost z oleje. Pokud však potřebujete máslo nahradit olejem úplně, použijte 7/8 šálku oleje na každý požadovaný šálek másla.

Jogurt

Všichni máme v lednici alespoň jeden kelímek jogurtu, který potřebuje spotřebovat, a jak ho využít lépe než na pečení? Jogurt je bohatý na tuk a chuť, ale obsahuje také více vlhkosti než máslo, což mu dává určitá omezení jako náhražka másla. V receptech vyžadujících méně než 1 šálek másla použijte obyčejný, neslazený jogurt výměnou 1:1 za máslo.

Ovocná pyré

Ovocná pyré všeho druhu lze použít jako náhradu másla. Ovocná pyré jsou nejlepší na pečení, když se používají v kombinaci s máslem. Vyměňte polovinu másla v pečivu za hladké ovocné pyré, abyste získali tu nejlepší chuť, vlhkost a texturu. Tuto výměnu však přeskočte u pečiva, kde je klíčová křehkost, jako jsou sušenky.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Thekitchn.com