Potřeby těla se věkem mění. Úpravy jídelníčku, které jsou třeba zvážit každou dekádu života

Lidský metabolismus se v průběhu života mění – s přibývajícími léty se obvykle zpomaluje. Proto by měl být jídelníček každého z nás optimálně obměňován. Podle dietologů je ideální provádět konkrétní úpravy stravování přibližně každých deset let, kdy dochází k různým změnám v procesech trávení. Díky těmto úpravám budete schopni si dlouhodobě zachovávat zdravé zažívání a omezovat potíže s trávením či doprovodné jevy projevující se především bolestivými pocity v břišní oblasti.

Úpravy jídelníčku v jednotlivých obdobích života

V každé životní dekádě byste měli přijmout speciální stravovací návyky, jejichž prostřednictvím bude vaše tělo dostávat dostatek životně důležitých látek a energie. Během prvních dvaceti let života, tedy během dětství a dospívání, se stravování řídí především nutností přijímat velké množství energie. Úpravu jídelníčku mívají v tomto období většinou ještě na starosti rodiče, kteří se snaží svým dětem poskytnout pestrou a zdravou stravu.

Co jíst mezi 20. a 30. rokem života

Období mezi 20. a 30. rokem života je pro mnohé obdobím vyzrávání. Metabolismus i trávení u většiny osob fungují rychle, zvláště jsou-li lidé zvyklí pravidelně sportovat. Právě kvůli této skutečnosti však řada mladých lidí před třicátým rokem života získává nevhodné stravovací návyky, které se mohou negativně promítnout do jejích celkového zdraví v pozdějším věku. Studium vysoké školy či budování kariéry představují  stresovou zátěž, kterou mladí lidé odbourávají nadměrnou konzumací alkoholu či kávy a nezdravým stravováním. S blížícím se třicátým rokem života se ovšem metabolismus začíná zpomalovat a mnoho z nich pochopí, že je nutné přehodnotit své stravovací návyky a učí se budovat si nové. Období mezi 20. a 30. rokem by tak mělo být dobou, kdy si člověk osvojí zdravý životní styl, naučí se pravidelně konzumovat ovoce a zeleninu a vařit pestře a dietně. Pokud má sklony k pojídání nezdravých pokrmů, může si je občas dovolit, ale rozhodně by je neměl konzumovat pravidelně. Zaměřit by se měl především na následující:

  • Příjem vápníku
  • Obohacení stravy o kyselinu listovou – především ženy, které plánují v období mezi 20. a 30. rokem těhotenství, by měly pravidelně konzumovat stravu obsahující kyselinu listovou
  • Zvýšený příjem železa
  • Omezování návykových látek – alkohol, nikotin, ale i nadměrná konzumace kofeinu mohou být pro tělo velmi škodlivé

Co jíst mezi 30. a 40. rokem života

Po třicátém roce lidské tělo prochází řadou změn, které jsou spojeny především se zpomalováním metabolických procesů a zhoršením vstřebávání některých důležitých vitamínů a minerálů. Pro toto období platí v podstatě stejné zásady jako pro to předchozí – důležité je stále doplňovat vápník (jelikož se vstřebává hůře) a ženy by se kvůli plánovanému těhotenství (ale také menstruaci) měly dále zaměřovat na kyselinu listovou a železo. Zároveň by se lidé měli orientovat na zdravé návyky – kromě výrazného omezování alkoholu, nikotinu či kofeinu také na pravidelný pohyb a velmi pestrou stravu. V období mezi 30. a 40. rokem života je ještě dostatek času vytvořit si zásoby důležitých látek pro pozdější věk.

Období mezi 40. a 50. rokem života

Po čtyřicítce obvykle dochází k dalším výrazným metabolickým změnám, jež vyžadují nutriční zásah. Primárně se snižuje množství energie, které tělo denně vyžaduje, což se zpravidla odráží na zvýšené tendenci kalorie ukládat. Proto byste v tomto období měli výrazně omezit denní příjem potravy, jinak se vystavujete riziku postupného nabírání hmotnosti. V tomto období je také nutné dbát na stálý příjem vápníku a vitamínu D, který podporuje jeho vstřebávání.

Období mezi 50. a 60. rokem

Obdobně jako v předchozím období, i po padesátce je nutné stále omezovat porce a zvyšovat příjem vápníku. Zejména ženy po menopauze inklinují k rychlé ztrátě kostní hmoty a jsou ohroženy rozvojem osteoporózy. Velmi důležité je také pokračovat v pravidelném pohybu, který posiluje kostru i svalstvo. Kromě vápníku je dobré zvýšit příjem bílkovin, které pomáhají tělu dodávat potřebnou energii, a přitom se neprojevují na přírůstku hmotnosti. Vzhledem k nižším požadavkům na příjem železa a kyseliny listové je dobré upravit případný příjem potravinových doplňků.

Období mezi 60. a 70. rokem života

Po 60. roku života byste svou stravu měli začít výrazně obohacovat vlákninou. Ta pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá trávení a zažívání.

Období mezi 70. a 80. rokem života

Od 70. roku života by měli lidé opět začít navyšovat dávky vitamínu D, který je důležitý pro řadu tělesných procesů. Ten se obvykle vstřebává kůží, ale protože jsou lidé v tomto věku zvyklí trávit většinu času v interiéru měl by být vitamín D jedním z nejdůležitějších výživových doplňků.

Období mezi 80. a 90. rokem života

Po 80. roku života je potřeba se zaměřit především na omega-3 mastné kyseliny, pokračovat v doplňování vitamínu D a vápníku. Tělu byste měli dopřávat také vlákninu.

Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Thehealthy.com