S příchodem chladného počasí obvykle letíme do lékárny a sháníme zásoby vitamínu C v jakékoliv formě. Vitamín C skutečně poskytuje ochranu proti virům a posiluje imunitu, ale existují i situace, kdy vitamín C není tak prospěšný, jak bychom si přáli, ba naopak může být přímo škodlivý.
Předávkování vitamínem C
Vždy si dávejte pozor, abyste to s konzumací vitamínu C nepřeháněli. I tímto vitamínem se totiž lze předávkovat, a to pak nastávají přesně opačné účinky. Budete-li jej užívat jako doplněk stravy, buďte zvláště opatrní, pokud vás trápí problémy s ledvinovými kameny. V takovém případě je dobré vitamín C vstřebávat do těla pomocí rozpuštěné kyseliny askorbové ve vodě, protože jakýkoli přebytek se vylučuje z těla ven a nehrozí tak předávkování.
Příliš vitamínu C může způsobit ledvinové kameny
Chemikálie, které zbývají z vitamínu C a vytváří jeho přebytek v těle, mohou dokonce způsobit vznik ledvinových kamenů. Tři čtvrtiny ledvinových kamenů totiž tvoří látka, šťavelan vápenatý, tvořený zbytky vitamínu C. V žádném případě byste proto neměli překročit doporučené dávkování 4 gramy vitamínu C denně.
Potraviny bohaté na vitamín C
Spíše než pomocí doplňků stravy, je vždy lepší dodávat vitamín C do svého těla přirozenějším způsobem, a to potravinami bohatými na vitamín C. Nejlepšími zdroji jsou:
- Růžičková kapusta
- Petržel
- Brokolice
- Jahody
- Kiwi
- Šípek
Obrázky: Pelangiqqlounge