Myslíte na své ledviny s každým soustem jídla, které si vkládáte do úst? Předpokládáme, že ne, a nejste sami. Málokdo totiž ví, že se správnou výživou můžete projíst až ke zdravým ledvinám. Jídlo je palivem pro naše tělo, nejde ale pouze o energii, kterou nám dodává. Je třeba vyživovat i naše vnitřní orgány, takže je třeba myslet na to, co si dáváte na talíř.
Čerstvé bylinky
Největším nepřítelem našich ledvin je sůl. Zvýšená konzumace soli zadržuje tekutiny v těle. Výsledkem je, že váš krevní tlak začne stoupat, což může nenávratně poškodit cévy a filtr vašich ledvin. Vaření bez soli je tedy nejdůležitější, respektive její omezení. Zkuste ji nahradit bylinkami, například česnekem, černým pepřem nebo chilli.
Paprika a cibule
Jíst čerstvou zeleninu je vždy lepší, zvláště pro naše ledviny. Zapomeňte tedy na mražené sáčky, na zeleninové omáčky v plechovce plné soli atd. Vařte raději z čerstvé zeleniny, jako je červená paprika, cibule, zelí nebo květák. Tato zelenina je přátelská k ledvinám, protože obsahuje málo draslíku. Jezte také ovoce, brambory, rýži a těstoviny, přirozeně je v těchto potravinách málo soli, a to naše ledviny ocení. Čeho byste naopak měli jíst méně? Maso, sýry a pečivo.
Ryby a olivový olej
Protože poškození ledvin zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, můžete tomu zabránit tím, že budete jíst co nejméně nasycených tuků a přejdete na nenasycené. Takže žádné sušenky, sladkosti a svačinky. Místo toho přejděte na olivový olej, ryby, ořechy a avokádo.
Shutterstock
Rostlinné bílkoviny
Výzkum ukázal, že příliš mnoho živočišných bílkovin, jako jsou mléčné výrobky, maso a sýry, může způsobit ledvinové kameny a zhoršit příznaky u lidí, jejichž ledviny již špatně fungují. Mnohem lépe naše ledviny reagují na rostlinné bílkoviny. Stojí tedy za to pokusit se nahradit živočišné bílkoviny rostlinnými. Jejich dobrými zdroji jsou quinoa, pohanka, dýňová semínka, sója a čočka.
Voda
Čistá voda je všelék. Pro zdravé ledviny je třeba vypít alespoň 2 litry tekutin denně. Pití většího množství vody pomáhá vašim ledvinám vypláchnout z těla sodík, močovinu a toxiny. To snižuje riziko vzniku chronického onemocnění ledvin. Nic ale nepřehánějte, i přílišné pití čisté vody může být škodlivé.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Gezondnu.nl, Healthline.com