Psychologické techniky k potlačení hladu a snížení chuti k jídlu

Neschopnost odolat pocitu hladu je jedním z důvodů, proč mnozí nedokážou získat postavu svých snů. Zvýšená chuť k jídlu navíc narušuje základní pravidlo “konzumovat méně kalorií, než vydáte”. Jak se tedy zbavit falešného pocitu hladu, který na našem těle ukládá přebytečná kila.

Kdy nastává nutkání k jídlu?

Pocit hladu nastává při poklesu hladiny glukózy v krvi. V reakci na to oblast mozku, hypotalamus, vysílá signál, který je zodpovědný za instinktivní touhu člověka vyhledat jídlo a uspokojit hlad. Ten zmizí, když se hladina glukózy vrátí do normálu. Jakmile se problém vyřeší, hypotalamus vyšle do mozku odpovídající signál, který dává najevo sytost.

S jídlem přichází chuť

V dnešní době rozhodně není nutné se přejídat. Všeho je dostatek a my nemusíme trpět hlady jako naši dávní předci. Chuť k jídlu však i nadále nutí lidi konzumovat více potravin, než jejich tělo potřebuje k doplnění své vitality. Vnímaná potřeba jídla způsobená zvýšenou chutí k jídlu je způsob, jak získat příjemný pocit radosti. Někdy však dochází k falešnému hladu, abychom uvolnili stres. Spousta lidí z takového důvodu získává přebytečná kila navíc, protože v těchto případech hlad nesouvisí s potřebami těla doplnit energii.

Psychologické techniky ke snížení chuti k jídlu

Chuť a falešný hlad můžete potlačit přijmutím následujících zvyků. Udělejte si z nich rituál a máte vyhráno.

  • U jídla seďte u stolu a soustřeďte se pouze na něj, žádný telefon, televize nebo noviny
  • Jakmile sníte polovinu talíře, dejte si krátkou pauzu a posuďte stupeň sytosti
  • Jezte z malých talířů, přimějete mozek myslet si, že tělo přijalo obvyklou porci jídla
  • Nepořizujte si domů potraviny, které vás lákají a snažíte si je zakázat
  • Pijte dostatek čisté vody během dne, před každým jídlem si dejte jednu sklenici, zaplníte žaludek a sníte méně množství

Obrázky: Freepik