Ekzém je stav kůže, jenž se může projevovat různými způsoby od suchých povrchů až po vlhké skvrny na těle. Ti, kteří trpí ekzémem jsou zpravidla také alergici, jež dráždí zvířecí chlupy, pyl, roztoči nebo konkrétní potraviny. A potravinami, které zhoršují stav ekzému, se právě dnes budeme zabývat.
Kravské mléko
Kravské mléko vede k náhlému atopickému ekzému. Pokud je to i váš případ, místo mléka byste měli konzumovat doplňky stravy obsahující vápník, protože jeho nedostatek také může vést ke vzniku ekzému a vyrážky.
Hrozny a víno
Hrozny a víno jsou označovány za „trojnásobnou hrozbu“ pro lidi trpící ekzémem. Obsahují totiž tři chemikálie – salicyláty, aminy a glutamát monosodný, jež podporují pocit svědění a zhoršují stav ekzému.
Sója
Nejlepší bude, vyhnete-li se jakémukoliv druhu sójových produktů, protože i ty obsahují aminy a glutamát monosodný.
Rajčata
Stejný problém jako u hroznového vína a vína samotného. I rajčata jsou nositelé „trojnásobné hrozby“ v podobě tří nebezpečných chemikálií zhoršující ekzém.
Avokádo
Přesto, že je avokádo velmi zdravé a nosí v sobě nespočet vitamínů a minerálů, je také nejbohatším zdrojem aminů. Takže, trpíte-li ekzémem, měli byste se mu vyhnout obloukem.
Sušené ovoce
Opět další dávka „trojnásobné hrozby“ a k tomu ještě jednu látka podporující ekzém – siřičitany, které vyvolávají pocit svědění.
Vejce
Vejce, jako vysoký zdroj bílkovin, představují problém pro lidi s ekzémem, jsou-li konzumována denně. Nemusíte se jich tedy úplně vzdát, ale dejte si pozor na jejich častou konzumaci.
Jak se vám dnešní článek líbil? Neváhejte se o tyto cenné informace podělit s lidmi, o kterých víte, že řeší problém s výskytem ekzému.
Zdroj: womenworking.com