Složení bujónů dokáže nehezky zatočit se zdravím. Hrozí vznik cukrovky i zásah infarktu

Používání bujónů se v kuchyni prodraží, je to nesmyslné a především škodlivé. Studie ukázaly, že lidé, konzumující umělé potraviny, trpí abstinenčním syndromem a nejsou schopni cítit normální, přirozenou chuť potravin. Bujóny jsou složené z palmového tuku, koncentrovaného maltodextrinu, glutamátu sodného, cukru, umělého aroma a propylgalátu a jsou dobarvené karamelem. Přírodní složky, jako jsou masový extrakt, cibule, petržel, pískavice řecké seno nepřesahují 3% složení malé kostičky. Podívejte se s námi, co jednotlivé složky mohou způsobit s naším zdravím.

Sůl

Je důležitá, ale ne v nadměrném množství. Nadbytek soli v bujónu způsobují především škodlivé tuky, barviva a konzervační látky.

Palmový tuk

Je zodpovědný za aterosklerózu, infarkt myokardu a mrtvici. Také přispívá k rezistenci na inzulín a rozvoji cukrovky typu II.

Maltodextrin

Má negativní vliv na bakteriální flóru v zažívacím systému. Má zároveň vysoký glykemický index, který zvyšuje hladinu cukru v krvi.

Glutamát sodný

Při nadměrné konzumaci glutamátu sodného hrozí vznik kožních alergií, zvracení, bolestí hlavy, nepravidelného srdečního rytmu, závratí a deprese. Stimuluje produkci acetylcholinu (kyselina octová s cholinem) v endokrinním systému. To může mít za následek snížení absorpce glukózy v těle a zvýšení tělesné hmotnosti. Glutamát sodný také blokuje neurologickou funkci hypotalamu, který odpovídá za kontrolu naší chuti k jídlu. Takže i po konzumaci jídla máte pocit neustálého hladu.

Propylgalát

Může poškodit játra, brání vstřebávání želena a je velice nebezpečný pro lidi s astmatem, děti a alergiky na aspirin.

Umělá barviva a aroma

Někdy mohou být více škodlivé, někdy méně, ale rozhodně nepředstavují pro naše tělo nic dobrého.

Nekupujte je, vyrobte si je

Vařte zeleninový nebo masový vývar co nejdéle to půjde. Dokud se neodpaří co nejvíce vody. Poté zamrazte.

Můžete si také namočit sušenou zeleninu a koření do tuku nebo kokosového oleje a poté zamrazit.