Naše srdce je jedním z nejdůležitějších orgánů, ale paradoxně se o něj staráme nejméně. Naplňujeme ho každý den stresem a zásobujeme nezdravými potravinami, což je to nejhorší, protože tučná strava zvyšuje hladinu cholesterolu. Vysoký cholesterol pak vede ke vzniku vaskulárních plaků, které brání správné funkci srdce. Zde si přečtěte o 15 potravinách, jež slouží jako prevence před rizikem srdečního infarktu.
Tučné ryby
Losos, makrela, sleď, treska a jiné tučné ryby snižují riziko arytmie a aterosklerózy. Uděláte nejlépe, budete-li je jíst 2-3 týdně.
Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu, snižují hladinu „špatného“ cholesterolu a zlepšují zažívání. Hrubé ovesné vločky jsou ty nejzdravější.
Bobulovité ovoce
Borůvky a jahody jsou velmi dobré na snížení krevního tlaku a rozšíření cév.
Ořechy
Obsahují proteinové vlákniny, které jsou velmi prospěšné pro srdce. Nesou v sobě také vitamín E, který snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu.
Extra panenský olivový olej
Jen pár polévkových lžic denně sníží hladinu „špatného“ cholesterolu a cukru ve vaší krvi.
Červené víno
Pomáhá redukovat nános tuku ve vašich cévách a je nápomocné při detoxikaci a hubnutí, ovšem mělo by být konzumováno s mírou.
Zelený čaj
Pouze jeden šálek denně zformuje hladinu cholesterolu. Navíc podporuje metabolismus a pomáhá v boji proti obezitě.
Brokolice a špenát
Obsahují spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Podporují práci srdce a vyrovnávají krevní tlak. Zároveň jsou bohaté na vlákninu.
Avokádo
Snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a pomáhá čistit srdeční arterie. Navíc je bohaté na užitečné tuky.
Granátové jablko
Obsahuje antioxidanty, snižuje krevní tlak, normalizuje krevní oběh a zvyšuje hladinu hemoglobinu.
Hraje velmi důležitou roli ve zdraví cév. Stabilizuje hladinu cholesterolu a obsahuje důležité antioxidanty.
Česnek
Rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a působí jako prevence před vznikem aterosklerózových plaků.
Jablka a hrušky
Jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá vašemu srdci. Normalizují krevní oběh a jsou levnější a dostupnější alternativou oproti granátovému jablku.
BONUS: Nápoj pro zdravé cévy
Přísady:
- 250 ml zázvorové šťávy
- 250 ml česnekového pyré
- 250 ml citrónové šťávy
- 250 ml jablečného octa
- 5 PL medu
Smíchejte všechny ingredience kromě medu a vařte na středním plameni po dobu 30 minut. Nechte úplně vychladit a poté přidejte med. Směs vlijte do čisté láhve. Nápoj můžete uložit do lednice na dobu 1-2 měsíců. Dávkování spočívá v jedné lžičce každé ráno na prázdný žaludek.
Česnek a med sníží krevní tlak a hladinu cholesterolu, zázvor zabrání srdečnímu onemocnění, citrón reguluje srdeční tep a jablečný ocet odstraňuje toxické látky z těla.
zdroj: brightside.me