Rostlinné a živočišné bílkoviny – víte, jaký je mezi nimi rozdíl a k čemu jsou dobré?

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku, protože pomáhají vytvářet, opravovat a udržovat strukturu těla. Potraviny rostlinného nebo živočišného původu mohou poskytovat našemu tělu potřebné bílkoviny, ale existují mezi nimi určité rozdíly, které by měl každý znát.

Bílkoviny prostupují celým naším tělem – od svalů přes orgány, kosti až po kůži a vlasy. Jsou tvořeny aminokyselinami, jejichž počet pro správnou funkci těla je 22. Ovšem ne všechny si tělo dokáže vyprodukovat samo. Devět z nich, esenciální aminokyseliny, je třeba získat z vyvážené stravy. Rovnováha aminokyselin v našem těle pak může vytvářet svaly a pomáhat tělu se rychle zotavit z fyzického cvičení. Proto je důležité pochopit rozdíl mezi rostlinnými a živočišnými bílkovinami.

V následujících odstavcích se dozvíte, jaké mají bílkoviny účinky na zdraví, které druhy jsou lepší pro budování svalů a seznámíte se s nejlepšími zdroji jak rostlinných, tak živočišných bílkovin.

Jaký je rozdíl mezi rostlinnými a živočišnými bílkovinami?

Když tělo tráví bílkoviny v potravinách, rozkládá je na aminokyseliny, proto hlavním rozdílem mezi rostlinnými a živočišnými bílkovinami je obsah aminokyselin.

Živočišné zdroje poskytující kompletně všech devět bílkovin:

  • Ryby
  • Různé druhy vajec
  • Mléčné výrobky (sýr, mléko, syrovátka)
  • Červené maso od krav, bizonů a jelenů
  • Drůbeží maso z kuřat, krůt a křepelek
  • Jiná masa z méně běžných zdrojů včetně kanců, zajíců a koní

Co se týká rostlinných zdrojů, zpravidla neposkytují úplný seznam esenciálních aminokyselin, kromě quinoy a pohanky. Ovšem i mezi nimi se najdou potraviny velmi bohaté na bílkoviny:

  • Zrna
  • Čočka
  • Ořechy
  • Fazole
  • Luštěniny
  • Některé druhy ovoce (avokádo)
  • Sója
  • Konopí
  • Rýže
  • Hrách

Které jsou lepší pro naše zdraví?

Na takovou otázku je obtížné správně odpovědět, jelikož je třeba vždy zohlednit, co vám určité potraviny poskytují za další živiny. Některý zdroj živočišných bílkovin může obsahovat železo nebo vitamín B12, které chybí u rostlinných potravin. Na druhou stranu rostlinné zdroje poskytují fytonutrienty a antioxidanty, které chybí u živočišných bílkovin.

Takže odpověděli bychom asi takto: Rostlinné potraviny jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá udržovat náš trávicí systém v rovnováze, takže jíst více rostlinných bílkoviny může zlepšit naše zdraví. Konzumace živočišných bílkovin (hlavně z červeného masa) může zvýšit riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění kvůli vysoké hladině cholesterolu. Ovšem tomu je pouze v případech, trpí-li člověk už některým rizikovým faktorem jako je kouření, nadměrný příjem alkoholu nebo obezita.

Ale stále obecně platí, že nejlepším způsobem, jak uspokojit důležité stravovací potřeby člověka, je jíst širokou škálu potravin.

Které bílkoviny jsou lepší pro vybudování svalů?

Je-li řeč o živočišných bílkovinách, spousta sportovců dává přednost bílkovinám ze syrovátky. Tento druh bílkoviny je pro tělo jednodušší rozložit a vstřebat. Pokud jde o rostlinné zdroje, studie poukazují na to, že bílkoviny poskytnuté rýží mohou nabídnout podobné výhody jako bílkoviny ze syrovátky. Spousta lidí doporučuje konzumovat po tréninku kombinaci rostlinných proteinů, které mohou poskytnout řadu aminokyselin.

Ovšem, ať je to jakkoliv, každý by se měl soustředit na konzumaci široké škály potravin, která mu může zajistit zdravou rovnováhu aminokyselin a dalších životně důležitých živin. Pokud máte konkrétní otázky ohledně zdrojů bílkovin a jejich konzumace, vždy mluvte nejdříve raději s dietologem.

zdroj: www.medicalnewstoday.com