Syrové zelné listy vám pomohou se zbavit bolavých kloubů

Zelí je známou léčivou rostlinou už mnoho stovek let. Množství jeho léčivých účinků je až zázračné. Nutno však podotknout, že prakticky veškeré z nich se ničí ve chvíli, kdy zelí uvaříme. Je nutné tedy zachovat jej syrové, případně ještě kvašené. Kromě mnoha jiných účinků jsou pak zelné listy velmi dobré pro pomoc od bolestí kloubů. Přinášíme vám recept na zelný lék na klouby, který určitě velmi oceníte.

Na zelné obklady proti bolesti kloubů budete potřebovat:

  • Čerstvé zelí
  • Gázový obvaz
  • Hliníková fólie
  • Váleček nebo palička na maso
  • Trouba

Jak obklady ze zelí vyrobíte?

Ze zelné hlávky odstraňte svrchní listy a použijte až ty z další vrstvy. Vezměte tři nebo čtyři listy zelí, položte je na prkénko a lehce je potlučte paličkou nebo válečkem.

Zelné listy zabalte do alobalu a vložte je na pár minut do trouby, aby se zahřály a změkly. Zahřáté listy pak z hliníkové fólie zase vyndejte, přiložte je na bolestivou oblast a zajistěte na místě gázovým obvazem. Celé místo pak nakonec ještě zabalte do igelitové fólie nebo do alobalu, abyste zabránili úniku tepla.

Listy zelí nechejte působit alespoň hodinu, lepší je však déle a pokud to vydržíte, nechejte si je přiložené přes noc. Musíte ale zkontrolovat, že vás obvazy nikde neškrtí, abyste si nepřerušili krevní oběh do končetiny.

Pro dosažení lepších výsledků obklady přikládejte dva až třikrát denně. Pokaždé použijte nové listy zelí.

Pokud dáváte přednost chladným obkladům, můžete zelí namísto do trouby vložit na hodinu do ledničky, aby vychladly.

Lidé konzumující zelí trpí méně na záněty

Čínští vědci zkoumali účinky pravidelné konzumace zelí na lidské zdraví. Studie porovnávala více než tisícovku čínských žen, přičemž se zjistilo, že ty, které pravidelně konzumovaly hlávkové zelí, netrpěly tolik na zánětlivá onemocnění ve srovnání se ženami, které zelí jedly méně.

Kromě toho působí zelí také proti vzniku kardiovaskulárních chorob, což je právě díky protizánětlivému účinku. Moc zelí jde až tak daleko, že prokazatelně podle studií snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby. Kromě toho podporuje zdravou imunitu, dobré trávení a působí i preventivně proti nádorovým onemocněním.

Obrázky: Pixabay