Už žádné drobky. Jak vyjmout upečený korpus z formy v celku

Je až neuvěřitelné, jaká panika se člověka dokáže zmocnit, když se snaží vyjmout upečený korpus v jednom kuse. Pravdou ale je, že se může jednat o oříšek i pro zdatné pekařky, natož pak pro pekaře začátečníky. Než vás ale přepadne pocit hysterie, nadechněte se a zkuste následující triky.

Už žádné drobky

Trik je snadný. Začněte tím, že se ujistíte, že je korpus zcela upečený, protože jedině tak bude lépe držet v celku. Na to existuje další jednoduchá vychytávka – strčte do středu těsta párátko nebo nůž, jakmile pomůcky vytáhnete, měly by být suché. Poté dejte dortu dostatek času na vychladnutí, ideálně tak hodinu při pokojové teplotě. A nyní okamžik pravdy. Začněte máslovým nožem lehce oddělovat okraje korpusu od formy. Ujistěte se, že je nůž stále v kontaktu s těstem, abyste si náhodou neseřízli kus dortu. Pokud jste si předem dostatečně vymazali formu, korpus by měl vypadnout raz dva.

Pokud je však dort skutečně zaseknutý a ani nůž nepomůže, zabalte dort i s formou do potravinové fólie a nechte zamrazit alespoň na 6 hodin, nejlépe na jeden den. Jakmile jej vyndáte a těsto povolí, zopakujte trik s nožem a korpus vyklepněte. Máte-li pocit, že ani to neprojde, zkuste vzít dvě obracečky a proti sobě je zasunout pod korpus. Nahněte formu a těsto vytlačte.

Obrázky: Freepik