Předpokládáme, že s námi budete souhlasit, budeme-li tvrdit, že vejce jsou pro mnoho lidí velice oblíbenou potravinou, bez které si svou kuchyň už ani nedokáží představit. Ať už jsou vařená či smažená, chutnají dobře i bez koření. Ale to loupání skořápek! To je peklo, během něhož se z původně hladkých bílků může stát ošklivý, rozdrbaný povrch. A to nemluvíme o těch nervech během samotného loupaní. Mnoho lidí ale dělá chybu už během samotného vaření vajec, a proto končí s bílky jako jsou ty, které jsme právě popsali. Jak tedy vejce správně vařit, aby se dobře loupalo?
Vaření vajec pro snadné loupání
Když se chystáme vařit vejce, často to děláme tak, že nalijeme vodu do hrnce, vložíme vejce a rychle je povaříme. A to je ten moment, kdy nastává chyba.
Co budete potřebovat:
- Vejce
- Sůl
- Vodu
- Hrnec
Jak postupovat:
- Nejdříve umyjte vejce pod tekoucí vodou a nechte je namočené asi na 10 minut.
- Nalijte vodu do hrnce, přidejte sůl, zapněte sporák a počkejte, až se voda začne vařit. Dejte si pozor na množství soli.
- Vložte namočená vejce do hrnce s vroucí vodou a upravte si minuty dle toho, jak moc chcete mít vejce uvařená.
- Po uvaření rychle vložte do studené vody, aby skořápka automaticky praskla a odpadla.
Tím, že vejce nejdříve namočíte do vody, skořápka absorbuje správné množství tekutiny a změkne, čímž se i snáze loupe. Pomocí této metody můžete nyní získat dokonale hladké vajíčko, které se bude snadno loupat.