Vitamínové doplňky stravy jako nástroj proti srdečním chorobám a rakovině? Vědci vysvětlili, kde je pravda

Miliony lidí po celém světě se snaží denně doplňovat různé antioxidanty pomocí doplňků stravy. Nejčastěji se jedná o vitamín C, E, selen, betakaroten nebo koenzym Q10, které vesměs slibují posílení zdraví, zpomalení stárnutí a jejich konzumace vede k prevenci onemocnění srdce a cév nebo rakoviny. Má to smysl? Vede pravidelné doplňování těchto antioxidantů ke kýženým výsledkům?

Antioxidanty jsou oblíbené a doporučované

Co vám radí váš lékař? Pravidelně doplňovat vitamíny a minerály, které se schovávají za širokou skupinu antioxidantů, protože jsou schopny bojovat s vylučovanými volnými radikály a toxiny v těle. Tím spíše, že právě tyto nebezpečné látky mohou poškozovat vnitřní strukturu buněk a vést k rozvinutí kardiovaskulárních chorob, způsobují demenci, ale také cukrovku nebo rakovinu.

Antioxidační doplňky pro zdraví

Z toho pohledu jsou antioxidanty v pilulkách lákavou možností, jak si zachovat vitalitu a zdraví. Navíc řada lékařů nedá na antioxidanty dopustit, vzhledem k velkému množství pozorovacích studií, a svým pacientům doporučují zařadit antioxidanty do pravidelného denního příjmu. Jaké jsou ale reálné závěry vědeckých výzkumů ohledně antioxidantů a co z toho plyne?

Výzkum antioxidantů přinesl velké překvapení

Vědci pracují na výzkumech antioxidantů několik posledních desetiletí, desítky randomizovaných studií zaměřených na konzumaci antioxidantů a vlivu na zdraví, však přineslo překvapivé, a často nelichotivé, výsledky. Jen namátkově:

  1. Studie, do které se zařadilo 14 000 mužů nepřinesla žádný rozdíl ve skupině užívající nebo neužívající denní dávku vitamínů C a E v souvislosti s výskytem rakoviny prostaty.
  2. Studie, ve které vědci pozorovali 35 000 mužů se potvrdilo, že pravidelná konzumace selenu nevede ke sníženému riziku rakoviny prostaty a vitamín E dokonce vede ke zvýšení rizika onemocnění.
  3. Ve studii takřka 40 000 žen se neprokázal vliv vitamínu E na srdeční choroby nebo rozvoj rakoviny.
  4. Vitamín C, vitamín E a beta-karoten? Studie 8 000 žen neprokázala vliv při jejich konzumaci v souvislosti s rozvojem cukrovky 2. typu.
  5. U 29 000 kuřáků se v rámci studie neprokázal vliv vitamínu E na rozvoj rakoviny plic, ale u beta-karotenu byl dokonce pozorován zvýšený výskyt.

Vědci se otázkou antioxidantů zabývají i nadále, otázkou totiž je, zda jsou doplňky stravy nastavené správně a dávkování odpovídá potřebě organismu. Také je nutné vyřešit, zda by antioxidanty byly účinné jen pro některé skupiny lidí nebo pacientů s konkrétními neduhy.

Namísto pilulek antioxidační strava

Co vědci doporučují namísto doplňků stravy? Jednoznačně doplňovat potřebné vitamíny, minerály a antioxidanty přímo ze stravy, protože látková přeměna potravy funguje mnohem lépe než při konzumaci pilulek. Kromě jídelníčku založeném na vyváženém poměru všech látek doporučují pravidelnou fyzickou aktivitu, dostatek spánku a vyhýbat se tabáku a alkoholu. V jakých potravinách je nejvíce antioxidantů a je dobré je zařadit do jídelníčku? Zdravá strava plná antioxidantů by měla být založená na:

  • Rajčatech, včetně vařených nebo s olivovým olejem
  • Česneku
  • Kapustě
  • Červené paprice
  • Sladkých bramborách
  • Játrech
  • Vlašských ořeších
  • Nebraňte se ani kávě a čtverečku hořké čokolády denně

Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Webmd.com