Naše babičky měly pravdu, když nedaly dopustit na sádlo, dnes už se ho oficiálně nemusíte bát. Ukázalo se, že je zdravější než rostlinné tuky

Když slyšíme o sádle, mnozí z nás ohrnují nos. Sice je skvělé na vaření a naše babičky na něj nedaly dopustit, ale my jen při pomyšlení na sádlo vidíme ručičku na váze nebezpečně stoupat. Ovšem výhod sádla je nespočet a jsou nepopiratelné.

Živočišný tuk je zdravější než rostlinný

Přestože byly živočišné tuky dlouhou dobu řazeny až za rostlinné, ukázalo se, že jsou ve skutečnosti mnohem zdravější. Po všech současných studiích je sádlo zdravější než olej. Živočišné tuky jsou nakonec velmi zdravé. Zdravé jídlo má být bohaté na tuky.

Výhody sádla

Nejzdravějšími typy nasycených tuků jsou mononenasycené tuky. Nacházejí se v olivovém oleji, avokádu a některých druzích ořechů. Po olivovém oleji je sádlo na druhém místě v mononenasycených tucích. Mezi zdravotní přínosy sádla patří:

  • Brání rozvoji deprese
  • Je bohatý na vitamín D, který udržuje normální hladinu vápníku a fosforu v krvi
  • Podporuje činnost svalů a posiluje imunitní systém
  • Reguluje produkci hormonů a zajišťuje zdraví štítné žlázy

Jak sádlo skladovat

Vložte jej do keramické nebo kovové nádoby či do zavařovací sklenice. Nádoby na sádlo je třeba uchovávat v chladu na dobře větraném a suchém místě. To však neznamená v lednici, protože udržuje vysokou vlhkost a sádlo by tak dlouho nevydrželo.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Prevention.com