Jak zabránit sýrům v chytání plísně, i když je skladujete v chladu. Léty prověřené metody šéfkuchařů, které se vyplatí znát

Jako dezert nebo svačina, samotný k dobrému pečivu, rozpuštěný na lahodné pizze, nastrouhaný na špagetách nebo jen tak k vínu, sýr zůstává jednou z nejvíce konzumovaných potravin. Pro jeho dlouhou životnost je však důležité správné skladování, jinak vám rychle zplesniví. Ovšem i dobře uchovaný sýr v lednici má tendenci získávat nevzhlednou nazelenalou baru, která oznamuje nástup plísně. Naštěstí existuje velice jednoduchý trik, jak se takové katastrofě vyhnout.

Trik s máslem

Uvnitř vaší lednice se nachází praktické řešení, jak zabránit tvorbě plísní na sýrech. Možná vás to nikdy nenapadlo, ale máslo může pomoci efektivně uchovat sýr po dlouhou dobu čerstvý. Jednoduše potřete kousky polotvrdého sýra máslem, aby zůstaly čerstvé. Jakmile kus sýra odříznete, potřete říznutou část znovu máslem, zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice.

Pokud se bojíte, že máslo změní chuť sýra, nemusíte mít obavy. Sýr i máslo mají společný základ, a tím je mléko. Máslo tedy chuť sýra nezmění, ochrání jej před kontaktem se vzduchem, který má tendenci sýr vysušovat.

Trvanlivost sýra

Nemůžete skladovat všechny sýry stejně. Existuje velké množství sýrů s různými tvary a texturami. Nejkratší trvanlivost mají menší, mírně zrající, měkké a světlé sýry. Tyto druhy sýrů by se neměly uchovávat v chladu déle než 20 dní.

Kozí sýry lze uložit na 1-2 měsíce, pokud jsou větší než 1 kg, můžete i déle. Ovčí sýry jsou ty, které vydrží nejdéle, čím jsou tvrdší, tím je mléko tučnější, tudíž i chutnější. Kilo ovčího sýra můžete skladovat měsíce. Měkké sýry, když jsou ještě mladé, jsou dobré pouze několik týdnů. Zralé sýry příliš dlouho nevydrží, asi po 10 dnech začnou silně zapáchat.

Obecně má sýr rád chladnou a vlhkou atmosféru. Lze jej skladovat v lednici při teplotě 2-4 stupně, v závislosti na typu. Dávejte si pozor, abyste ho drželi mimo potraviny se silným zápachem, které by mohly sýr kontaminovat.

Balení sýrů

Tajemství dobrého skladování spočívá v balení. Nejjednodušší je použít originální obal celých sýrů nebo potravinářskou fólii. Musíte si ale dát pozor, abyste sýr příliš nepromáčkli, jinak se přehřeje a zplesniví. Pokud chcete, můžete sýry zabalit také do alobalu.

Další možností je skladovat sýry ve vzduchotěsných nádobách, ale buďte opatrní u měkkých sýrů, které mohou rychle nepříjemně zavánět. Rozhodně se vyhněte plastovým nádobám, které brání sýrům dýchat.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Santeplusmag.com