Cibule je základem každé kuchyně. Bez ní, stejně jako bez soli, prostě nelze vařit. Bohužel, její cena je ale někdy dost přemrštěná. Proto je dobré naučit se ji pěstovat z cibule, kterou zrovna máte ve spíži. S trpělivostí, časem a dostatkem vody si pak můžete vypěstovat svou vlastní do 3 – 4 měsíců.
Příprava cibule k výsadbě
Nejdříve popřemýšlejte, kde chcete cibuli pěstovat. Pokud venku, je dobré začít s výsadbou brzy na jaře, pokud doma, můžete kdykoli během roku. Odřízněte z cibule dno asi 2,5 cm silné. Odstraňte vnější slupku. Dno položte na rovný, suchý povrch a nechte vyschnout (asi 12 – 24 hodin). Nyní zapíchněte rovnoměrně do dna cibule 5 párátek tak, aby tvořila písmeno „X“. Naplňte misku vodou a vložte cibuli s párátky tak, aby se její spodní část dotýkala pouze hladiny vody. Nechte 3 – 4 dny. Zasaďte, jakmile zespoda začnou vyrůstat malé kořínky.
Výsadba cibule
Kupte si dobře odvodněnou půdní směs a velký květináč s dírami ve dně. Naplňte jej zeminou asi do poloviny, do středu umístěte cibuli a přidejte zbytek hlíny. Zalévejte ihned po výsadbě. Zalévání pomáhá cibuli přizpůsobit se novému prostředí a k rychlejšímu růstu kořínků. Půda by měla být na dotek vlhká, ne mokrá. Cibuli se daří v půdě s vysokým obsahem dusíku. Nastříkejte proto dusíkaté hnojivo přímo do půdy a rukama trochu promíchejte.
Péče o cibuli
Pamatujte, že cibule potřebuje dostatek vody, aby zůstala zdravá. Kontrolujte proto půdu každý den. Bude-li na dotek suchá, zalijte ji tak, aby byla zemina vlhká, ne příliš mokrá. V zahradě zase hledejte plevel. Cibule těžko bojuje s invazivními rostlinami, které jí mohou krást vodu a živiny. Stejně tak hlídejte drobný hmyz. Hnojte ji dusíkatým hnojivem pravidelně každé 2 týdny, dokud cibule nezačne vykukovat z půdy. Jakmile začne cibule kvést, je připravena ke sklizni.
Obrázky: Pixabay