Zácpa postihuje asi 20% veškeré populace a ve většině případů je způsobena sníženým pohybem potravin skrze střeva, stejně jako nízkým obsahem vlákniny, stářím a fyzickou nečinností. Mnoho z nás se obrátí na řešení v podobě projímadla, ale následující potraviny jsou přirozeným způsobem, jak se s tímto problémem vypořádat. Jsou vysoce rozpustné a obsahují dostatek vlákniny, která změkčuje stolici a zlepšuje i její konzistenci.
Potraviny vhodné pro řešení zácpy
- Kefír – má vysoký obsah probiotik a zdravých bakterií pro urychlení pohybu střev
- Švestky – jsou silným přírodním projímadlem
- Jablka – jsou bohatá na vlákninu, takže zlepšují trávení
- Artyčoky – obsahují probiotika a jedinečný druh vlákniny
- Rebarbora – přírodní projímadlo s vysokým množstvím vlákniny
- Fazole – snižují nadýmání
- Hrušky – spouštějí pohyb střev díky fruktóze, která je přírodním projímadlem
- Fíky – podporují pravidelnost stolice a zmírňují bolesti břicha
- Lněná semínka – urychlují průchod střev a léčí jak zácpu, tak naopak i průjem
- Kiwi – mají vysoký obsah vlákniny
- Čočka – je plná vlákniny a zvyšuje produkci kyseliny máselné, což je druh mastné kyseliny přítomné v tlustém střevě
- Sladké brambory – mají vysoký obsah vlákniny, minerálů a vitamínů, které podporují pohyb střev
Jaké metody používáte vy, trpíte-li zácpou? Dejte nám vědět vaše tipy do komentářů a neváhejte článek sdílet se svými přáteli a rodinou.
Zdroj:healthyfoodhouse.com