Zásadní dopady konzumace banánů na lidské zdraví a proč bychom je měli jíst pravidelně

Exotické ovoce je velmi oblíbeným zpestřením běžné stravy, které obohacuje lidský organismus o řadu důležitých vitamínů a minerálů. Skutečnost, že jejich pěstování vyžaduje zcela jiné podmínky, zapříčiňuje jejich unikátní složení, takže jsou mnohdy významnými zdroji některých látek, které se běžně v tuzemské potravě nevyskytují (nebo jen v malém množství). Jedním z druhů exotického ovoce, které by v našem jídelníčku nemělo chybět, je banán. Jeho výhody pro lidské tělo jsou nepopiratelné a měl by být konzumován prakticky denně. A navíc výborně chutná.

Co můžete z jednoho banánu získat

V zemích původu, kde se banány pěstují na plantážích jako klasické ovoce, představují surovinu, jež se hojně využívá pro tradiční kuchyni. Tento fenomén se pomalu dostává i k nám, přestože si ovoce stále ještě nejčastěji vychutnáváme jako čerstvé. Banány mají vysokou výživovou hodnotu, nízký obsah bílkovin a tuků, a naopak vysoký obsah minerálů – především hořčíku, draslíku a manganu. Kromě toho dodávají tělu také vitamíny (vitamin B6 a vitamín C) a v neposlední řadě také vlákninu. Konzumace banánů přináší tedy pro lidský organismus řadu benefitů.

Jak banány podporují zdraví

Původ ovoce sice můžeme hledat v jihovýchodní Asii, v dnešní době se však banány pěstují v řadě zemí s příhodným podnebím (především v Karibiku). K dostání jsou pak v různých odrůdách, přičemž do tuzemska je nejčastěji dovážena odrůda Cavendish typická sběrem, dokud má slupka zelnou barvu a postupným žloutnutím při dozrávání. Tato odrůda má také specifický podlouhlý tvar. Konzumace banánů má na lidské tělo velmi pozitivní účinek. Podívejte se, kde všude prospívají.

Zvyšují citlivost k tvorbě inzulinu

Přestože tento fakt nebyl zcela potvrzen klinickými studiemi, některé výzkumy ukazují, že konzumace nezralých banánů podporuje tvorbu a vstřebávání inzulinu. Pokud tedy zařadíte banány do svého jídelníčku, můžete tak snížit riziko vzniku cukrovky, zejména máte-li k ní predispozice.

Podporují zdravé trávení

Zmíněná vláknina (tedy pektin a rozpustný škrob), která se nachází ve velkém množství především v nezralých banánech, je vhodnou potravou pro bakterie trávicího traktu. Příjem pektinu může být navíc účinnou prevencí rakoviny tlustého střeva.

Regulují krevní tlak

Trpíte-li vysokým krevním tlakem, budou pro vás banány velmi výhodnou stravou. Draslík, který se v nich nachází, pomáhá efektivně snižovat krevní tlak, a tím i riziko vzniku a rozvoje srdečních nemocí. Obdobným způsobem podporuje krevní oběh také hořčík, kterého v banánech nalezneme rovněž poměrně veliké množství.

Obsahují antioxidanty

Antioxidanty pomáhají organismu zbavovat se volných radikálů. Látky, které se nacházejí v banánech, se podílejí především na podpoře mozkové činnosti a nervové soustavy a jejich pravidelný přísun je tak prevencí vzniku neurodegenerativních onemocnění.

Snižují hladinu cukru v krvi

Banány obsahují pektin a také rozpustný škrob, které jsou výbornými energetickými zdroji a zároveň nedochází k jejich úplnému strávení. Díky těmto látkám snižuje konzumace banánů glykemický index a udrží vás déle sytými (omezují pocit hladu). Neměli by však být ve velkém množství konzumovány osobami s cukrovou.

Zlepšují funkci ledvin

Vysoký obsah draslíku v banánech je prospěšný nejen pro krevní oběh, ale také pro ledviny. Některé studie ukazují, že pravidelná konzumace banánů snižuje riziko výskytu onemocnění ledvin až o 50 %, jsou-li konzumovány v množství 4-6 kusů týdně.

Jsou vhodné pro sportovce a snadno stravitelné

Díky relativně vysokému protizánětlivému účinku jsou banány také vysoce vodné pro osoby, které se věnují pravidelnému cvičení nebo začínají trénovat. Konzumací banánů můžete předcházet bolestivým zánětům svalů nebo kloubů. Mimo to jsou skvělým zdrojem živin, které se do těla dostávají poměrně jednoduchým rozkladem. Pěstování banánů vyžaduje minimální užívání pesticidů či jiných chemikálií a samotné složení prakticky nevyvolává alergie, proto je možné konzumovat banány velmi často a bez větších rizik.

Jak často banány jíst

Vzhledem k výhodám, které banány pro lidský organismus přinášejí, je vhodné je jíst pravidelně i několikrát týdně. I u tohoto velmi prospěšného ovoce však platí, že všeho moc škodí. Banány je tedy možné jíst velmi často, ideální je však zpracování do různých forem, například jako smoothie s dalším ovocem, jako ochucující sladké ovoce do jogurtu či jako základ těsta pro výrobu zdravějšího pečiva. Kombinací s dalšími potravinami se vyhnete riziku snížení hladiny vápníku, železa či bílkovin a dosáhnete vyvážené stravy, která se bude vašemu tělu dobře zpracovávat. Ideální je tak konzumace v rámci jednoho jídla během jednoho až dvou dnů.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Healthline.com