Zázvor v obchodě už kupovat nemusíte, vypěstujte si doma svůj vlastní

Zázvor je zázračný kořen, který prospívá našemu zdraví. Působí jako silné přírodní antibiotikum a dokáže naše tělo uzdravit i z těch nejhorších nemocí. Jeho příznivé účinky jsou známé lékařům i léčitelům už stovky, možná i tisíce let. A kromě toho jde o velmi aromatické a chutné koření. To všechno jsou důvody, proč je zázvor velmi ceněnou – a nutno říct, že i drahou – komoditou. Dobrá zpráva je, že se ale velmi snadno pěstuje v domácích podmínkách, a tak s trochou počátečního úsilí už nikdy nebudete muset tenhle zlatý zázrak kupovat.

Zlatý asijský zázrak je nenáročný a vydrží skoro všechno

Zázvor je vlastně oddenek rostliny rodu Zingiber Officinale, čili Zázvoru lékařského. Tento kořen zlatavé barvy je nedílnou součástí čínské a indické kuchyně, stejně jako jejich tradičních lékařských postupů. Jak samotná rostlina, tak i její oddenky, jsou přitom velmi stálé a odolné vůči zkáze. To asi proto, že žádné bakterie ani plísně si v něm příliš neškrtnou.

Kromě toho díky oblastem svého původu je zázvor nenáročný na podmínky pěstování. Miluje chladná místa a nevyžaduje ani žádnou speciální pozornost. Stačí prostě koupit kus zázvoru, nechat ho pustit kořínky a dopřát mu prostor k růstu. Nic víc nepotřebuje.

Jak si doma vypěstovat vlastní zázvor

Úplně ze všeho nejlepší je pořídit si semena nebo sazenice zázvoru v zahradnictví nebo v některém z četných internetových e-shopů. Pěstování ze semen či sazenic je mnohem snazší, protože oddenky z obchodu jsou ošetřené inhibitory růstu, aby jim na skladě při delším uskladnění nevyklíčil. Nicméně ani v tomto případě není všechno ztraceno. Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete k sadbě použít semena a rádi byste si rostlinu vypěstovali z toho kousku kořínku, který máte z obchodu, stačí ho na jeden den namočit do čisté teplé vody. Ta inhibitory rozpustí a vyplaví z kořene pryč.

Pak už stačí připravit si květináč s hlínou a namočený kořen, semeno či sazenici do něj zasadit a přikrýt asi 3 až 5 centimetry hlíny. Pokud máte kořen už naklíčený, vložte ho do hlíny tak, aby rašící pupeny směřovaly nahoru.

K pěstování zázvoru nepotřebujete nijak hluboký květináč. Ba právě naopak, raději zvolte nějaký širší. Rostlina se totiž namísto do hloubky rozrůstá spíš do šířky, a proto potřebuje dostatečné množství místa, aby mohl kořen patřičně narůst.

Během růstu chraňte zázvor před mrazem. Na ten není stavěný. I když zvládá bez obtíží studené stanoviště, přesto se mu bude dobře dařit spíše na teplejším místě. Důležitý je však dostatek vody. Tu má zázvor rád. Už po 3 měsících můžete začít odkrajovat malé kousky oddenku, čímž získáte nekonečnou zásobu zázvoru.

Obrázky: Pixabay