Rakovina močového měchýře se ročně vyskytuje asi u pěti procent české populace. Přitom zhruba polovina diagnostikovaných pacientů zhruba do pěti let od diagnózy zemře. Proto bychom na tuto nemoc neměli zapomínat, i když se o ní nemluví tak často jako o jiných typech rakoviny. Stejně jako u ostatních druhů onkologických onemocnění, i v případě rakoviny močového měchýře velmi záleží na včasné diagnóze. Jen díky ní mají lékaři dost času na to, aby její účinky zvrátili a zabránili smrti pacienta. Proto je dobré znát příznaky, kterými nás tělo před rakovinou varuje.
Často se stává, že buňky močového měchýře se vymknou kontrole a nedělí se tak, jak by měly. Tyto změny se stávají velmi často, ne vždy ale způsobují rakovinu. Klíčem k prevenci rozvoje karcinomu jsou proto časté kontroly nefrologa (odborník na ledviny a močové ústrojí) a také včasné zajištění základních symptomů, které signalizují potíže.
Časné a pozdní symptomy rakoviny močového měchýře
Příznaky rakoviny močového měchýře lze rozdělit do kategorií podle toho, jak brzy se u pacienta projeví v závislosti na rozvoji rakovinného bujení. Ty, které spadají do škatulky časných symptomů, přitom často vypadají velmi nevinně a člověka by v souvislosti s nimi ani nenapadlo, že by se mohlo jednat o cosi nebezpečného. Problém s rozpoznáním je ale i u těch pozdějších příznaků, které rovněž může mnoho lidí vnímat jako neškodné.
Časné symptomy:
- Časté močení
- Náhlé a intenzivní nutkání močit
- Potíže s močením
- Zánět, pocit bolesti při močení
- Krev v moči (nepřetržitě i občasně)
Pozdní příznaky:
- Ztráta chuti k jídlu
- Ztráta váhy
- Anémie
- Horečka
- Změny stolice
- Bulky v pánevní oblasti
- Otoky nohou, šourku u mužů a vulvy u žen
- Bolesti v řitní oblasti, v pánvi či nad stydkými kostmi
Vzniku rakoviny močového měchýře lze ale snadno zabránit zlepšením svého životního stylu. Stačí, když se pokusíte zamezit kontaktu s toxickými látkami a vyvarujte se chronických zánětů močového měchýře včasnými návštěvami lékaře. Je vhodné vyhýbat se také kouření, pít hodně vody a jíst dostatečné množství ovoce a zeleniny, které pomáhají z těla odstraňovat toxiny a volné radikály způsobující rakovinu.
Obrázky: Pixabay