Živiny důležité pro zdravé a pevné kosti. Kromě vápníku lékaři doporučují kombinaci dvou vitamínů

Stejně jako naše kůže v průběhu let slábne, ochabují i naše kosti. Přirozené stárnutí bohužel nijak neovlivníme, ovšem alespoň jeho nepříznivé projevy  můžeme zmírnit nebo oddálit. Vše spočívá v kvalitním spánku, pohybu a především stravě. To, jak naše tělo vypadá a funguje, závisí na tom, jak jej vyživujeme zevnitř. Proto i na silné kosti platí správná vyvážená strava.

Co byste měli jíst pro silné kosti?

Vitamíny, vitamíny a zase vitamíny. Nejen vápník je nezbytný pro zdravé a silné kosti. Potřebujete i vitamín D, stejně jako vitamín K, abyste si vybudovali a udrželi kosti i zuby silné. Hořčík se také podílí na mnoha různých procesech ve vašem těle, často skvěle spolupracuje s vápníkem. Vitamíny D a K jsou velice silnou kombinací, jsou zodpovědné za vaši vápníkovou rovnováhu a zajištují ukládání vápníku v kostech.

Vitamín K

Vitamín K1 získáte hlavně ze zelené zeleniny. V sýru a tvarohu je obsažen vitamín K2. Obě formy mají stejný účinek, ale pro kosti je upřednostňován spíše vitamín K2.

Vápník

Vápník se nachází především v mléčných výrobcích, jako jsou sýry a mléko, ale také v zelenině, ořechách a luštěninách. Ženy nad 50 let a muži nad 70 let mají vyšší riziko nedostatku vápníku. Absorbují jej z jídla hůře a obecně je denní potřeba proto vyšší. Nedostatek vápníku může vést ke křehkým kostem, což zvyšuje riziko zlomenin při nešťastném pádu.

Vitamín D

V tomto případě je nejlepší spoléhat na slunce, protože naše tělo si dokáže samo produkovat vitamín D skrze sluneční světlo. Patnáct minut denně na slunci většině dospělých stačí. Bohužel s přibývajícím věkem jsme méně schopní si vitamín D vytvořit, proto je dobré přidat doplňky stravy.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Gezondnu.nl