Kuchyňská sůl je důležitá látka jak pro ochucování potravin, tak i pro správné fungování lidského těla. Její zkonzumované množství by však nemělo přesáhnout poměrně přísné denní limity, jejichž překročení naopak způsobuje zdravotní potíže. Složení moderní stravy a hlavně konzumace průmyslově zpracovaných potravin však u velké části populace způsobuje předávkování sodíkem. Jak ale její množství ve stravě snížit, aniž bychom pociťovali nepříjemné důsledky z absence její chuti?
Sodík potřebujeme pro přenos nervových vzruchů
Sůl je obecný název látky s chemickým názvem chlorid sodný (NaCl), který v těle funguje jako důležitý elektrolyt, tedy vodivá látka, která přenáší elektrické impulsy mezi jednotlivými nervovými buňkami po celém těle. V kombinaci s draslíkem pak pomáhá regulovat hladinu tekutin v těle. Bez něho by naše tělo nedokázalo fungovat.
Doporučená denní dávka sodíku je ale kolem 1 až 3 gramů, což je množství, které většina lidí mnohonásobně překračuje. To pak vede k zadržování tekutin v těle, které zase plyne ve zvýšení krevního tlaku. Ve skutečnosti ale není úplně nutné se běžného solení pokrmů vzdát. Jen je třeba dávat větší pozor při konzumaci potravin pocházející z výrobních linek potravinářského průmyslu. Existuje ale ještě několik osvědčených tipů, jak množství soli ve své stravě snížit.
1. Dochuťte jídlo kořením
Není jenom sůl, která dodá jídlu ten správný šmak. Někdy je to právě nedostatečná chuťová variabilita, která nás žene k přehnanému solení. Zkuste přísady, jako je citron, ocet nebo víno, případně čerstvé či sušené bylinky a kořeny, jako jsou česnek, zázvor, kurkuma, pepř, skořice, bazalka, chilli nebo oregano. Dodáte tím jídlu lahodnou paletu chutí s menším množstvím použité soli.
2. Jezte zdravé tuky
Zařaďte do jídelníčku ořechy, avokádo či olivový olej. Dodají jídlu plnou chuť a zdravé vitaminy.
3. Dejte pozor na pečivo
I když jíte celozrnné pečivo, mějte na paměti, že obsahuje slušné množství soli pro zlepšení chuti i pro správné kynutí těsta. Berte to proto v úvahu.
4. Vařené a dušené jídlo
Tyto způsoby zpracování potravin zdůrazňují přirozenou chuť zeleniny, masa, drůbeže a ryb. Při vaření v páře zkuste jídlo dochutit před podáváním trochou dochuceného olivového oleje nebo citronové či limetkové šťávy.
5. Dejte přednost sezónním surovinám
Sezónní suroviny jsou ty nejčerstvější, proto si můžete plně užívat jejich chuťové vlastnosti bez nutnosti jejich dalšího dosolování.
Obrázky: Pixabay, Freepik (úvodní)