Jak zabránit hnědnutí banánové slupky? 4 efektivní metody skladování banánů, aby vydržely co nejdéle čerstvé

Banány jsou velice oblíbeným ovocem, které naleznete téměř v každé kuchyni. Především děti, které příliš nedají konzumaci ovoce a zeleniny, jej ocení, protože banány představují rychlou a sladkou svačinku, jež zasytí na delší chvíli. Ale stejně jako jablka, hrušky nebo broskve se banány rychle kazí. Časem zhnědnou natolik, že nás jejich výběr nijak neláká. Tomu je ale nyní konec. Zde jsou tipy, jak zabránit hnědnutí banánové slupky.

Proč jíst ovoce a zeleninu

To zřejmě není třeba opakovat, ale nikdy není na škodu připomenout si, co všechno můžeme udělat k podpoře našeho zdraví. Denně jíst ovoce a zeleninu patří k hlavním pilířům zdravého životního stylu. Ovoce a zelenina jsou plné živin důležitých pro dobré zdraví, patří mezi ně vláknina, vitamíny, minerály a antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály. Banány jsou plody bohaté na draslík, mangan a hořčík.

Proč banánová slupka hnědne

Banán je ovocem složeným z celulózy, sacharidů, enzymů, lipidů a polyfenolů. Když jsou membrány banánových buněk poškozeny, enzymy a polyfenoly se dostanou do vzájemného kontaktu i do kontaktu s kyslíkem ze vzduchu. Zhoršení může nastat po poškrábání slupky, šokem nebo prudkým ochlazením. Lipidy membrán rostlinných buněk přizpůsobují své množství nenasycených mastných kyselin podle skladovací teploty. Příliš nízká teplota činí membránu méně vodotěsnou. Ovoce pak utrpí poranění mrazem a banány jsou čím dál tím více černé.

Jak správně skladovat banány

Chcete-li banány správně skladovat, nejprve je vyjměte z plastového nebo papírového sáčku. Pamatujte, že banány nemají rády chlad ani nadměrné teplo a měly by být skladovány nejlépe při teplotě mezi 12 a 22 stupni. Pokud jsou banány nedozrálé a chcete urychlit jejich zrání, zabalte je do listu novin. Pokud jsou naopak banány příliš zralé, vložte je do lednice, abyste zpomalili proces.

Tipy, jak zabránit hnědnutí banánů

  • Nikdy nenechávejte banány v blízkosti jiného zralého ovoce, jako jsou jablka nebo hrušky. Když tyto plody dozrávají, uvolňují ethylen, plyn, který urychluje zrání
  • Banány zavěste na háček na zeď, aby se dostaly do kontaktu pouze se vzduchem a nehnědly
  • Banány můžete zabalit do látky nebo plastového sáčku a umístit na místo v lednici, které není příliš studené
  • Zabalte stonky banánů do plastové fólie nebo alobalu, abyste zabránili přístupu kyslíku a zpomalili hnědnutí banánové slupky.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Santeplusmag.com