Pokud používáte rychlovarnou konvici, jistě jste si všimli, že uvnitř občas plavou částečky vodního kamene. Nevypadá to příliš chutně při představě, že si vodním kamenem zaléváme kávu nebo čaj. Proto je dobré udržovat rychlovarnou konvici čistou a pravidelně ji podrobovat údržbě. Věděli jste, že nejlepším nástrojem, jak konvici vyčistit, je rýže?
Čištění rychlovarné konvice
Existuje spousta triků, jako konvici čistit. Můžete použít ocet nebo plátek citrónu či jedlou sodu. Ale co když zrovna nic z toho doma nemáte? Pak věřte, že hrst rýže se ve spíži vždycky najde. To je vaše záchrana. Naučíme vás, jak rychlovarnou konvici vyčistit snadno a rychle pomocí hrstky rýže.
Jak vyčistit konvici pomocí rýže?
Usazenin vodního kamene v konvici se snadno a bezpečně zbavíte hrstkou rýže a vlažnou vodou. Nasypte rýži do konvice a zalijte. Nechte chvíli nasáknout, aby rýže nabobtnala a poté konvici protřepejte, aby se uvolnily veškeré zbytky vodního kamene. Nyní obsah konvice vylijte a pečlivě opláchněte. Sami se můžete přesvědčit, že po vodním kameni nejsou žádné stopy.
BONUS: Vaječné skořápky
Dalším speciálním trikem, jak zabránit usazování vodního kamene v rychlovarné konvici, je použití vaječných skořápek. Mají totiž skvělou vlastnost, že absorbují vodní kámen. Skořápky odstraňte a konvici před použitím důkladně vypláchněte.
Jak často konvici čistit?
Doporučuje se rychlovarnou konvici odvápnit alespoň jednou za 2 – 3 měsíce. Zvláště používáte-li ji každý den. Popřípadě dle potřeby.
Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Tipsvanoma.com