Všichni víme, že se čokoláda rozpouští, když je v příliš teplém prostředí, tudíž v létě se může zdát moudré uchovávat ji v lednici. Logiku chápeme, ale to neznamená, že je to tak správně. Pokud vůbec dokážete čokoládě odolat, aby vám chvíli doma vydržela, je dobré vědět, jak ji správně skladovat i při vysokých teplotách.
Skladování čokolády
Ačkoli kakaové boby v čokoládě často pocházejí z teplých tropických zemí, vysoké teploty nejsou pro stav čokolády to nejlepší. Ovšem ani zima ne. Proto je dobré skladovat čokoládu při pokojové teplotě mezi 15 – 20 stupni. Nejlépe na suchém a tmavém místě. Tímto způsobem je čokoláda nejméně vystavena teplotním výkyvům.
Proč ne v lednici?
Necháváte čokoládu v lednici? Raději to už nedělejte. Voda v čokoládě pak může kondenzovat a vytvořit na povrchu bílou vrstvu. Tomu se říká cukrová mouka. V takovém případě voda reaguje na cukr na mikroskopické úrovni. To způsobí, že krystalizuje. Čokoláda může také převzít pachy z jiných potravin v lednici uložených.
Pozor na horko
Pokud je pokojová teplota mírně vyšší než dvacet stupňů, není to okamžitý problém, ale pokud je příliš vysoká, kakao může roztát. Když čokoláda poté vychladne, vytvoří se na povrchu tuk, což znamená, že kakaové máslo ztuhlo a vytvořily se tukové krystaly. I v takovém případě se na čokoládě vytvoří bílá vrstva.
Freepik
Vlna veder
Skladování čokolády během vlny veder je nejlepší ve vzduchotěsném obalu, nejlépe ji zabalte do hliníkové fólie a poté ještě vložte do uzavíratelné nádoby nebo sáčku se zipem. V takovém případě ji můžete uchovávat i v lednici. Před konzumací nechte chvíli venku.
Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Margriet.nl