Měli ho za blázna a nikdo mu nevěřil. Bizarní záměna uvěznila nesprávného muže do psychiatrické léčebny

Bizarní záměna identity způsobila, že do státní psychiatrické léčebny byl na dva roky zavřen špatný člověk. Bezdomovec Joshua Spriestersbach byl považován za muže jménem Thomas Castleberry a zbaven svobody na více než dva roky. Právní nezisková organizace Hawaii Innocence Project nyní žádá úřady, aby smazaly jeho záznam o zatčení.

Bizarní záměna v psychiatrické léčebně

Podle zprávy agentury AP byl Spriestersbach v roce 2017 zaměněn za muže jménem Thomas Castleberry. Policista Spriestersbacha nějakým záhadným způsobem považoval za Castleberryho, přičemž ten měl porušit podmínku za drogový trestný čin z roku 2006. O to větší je to záhada vzhledem k tomu, že muži se vůbec neznají, Spriestersbach se s Castleberrym nikdy nesetkal. Přesto byl uvězněn v psychiatrické léčebně pod jeho jménem 2 roky a 8 měsíců.

Petice pro smazání záznamu o zatčení

Advokáti z neziskové organizace Hawaii Innocence Project podali petici, ve které je uveden případ mylné identity, jenž byl nyní objasněn a Spriestersbach osvobozen poté, co policie porovnala podobnosti obou mužů a jejich otisky prstů.

Nikdo mu nevěřil

Celá situace mohla dopadnout jinak, kdyby si pracovníci psychiatrické léčebny ověřili Spriestersbachovo tvrzení, když po celou dobu jeho pobytu opakoval, že není ten, za koho jej považují. Čím více vyjadřoval svou nevinu, tím více byl personálem prohlašován za psychotického jedince a byl nadále léčen. Nemocnice se zatím zdržela komentáře. Spriestersbach byl propuštěn v lednu 2020, kdy byla konečně prokázána jeho pravá totožnost.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Insider.com