Obrovský mořský tvor věděl, že je s ním zle. Svým neobvyklým chováním požádal potápěče o pomoc

Zvířata jsou neuvěřitelná stvoření. Někdy máme pocit, že i beze slov společně dokážeme komunikovat tak, abychom si rozuměli. Například tento obří rejnok u útesu Ningaloo v západní Austrálii vykazoval neobvyklé chování. Byl poraněn rybářskými háčky a potápěče Jaka Wiltona, kterého dobře znal, žádal o pomoc. Kdyby nebyl zrovna nablízku, zranění mohla vést k infekci, oslepnutí a smrti.

Rejnok věděl, co se může stát

„Tenhle rejnok moc dobře chápal, co se s ním děje. Při potápění neustále zůstával Jakovi nablízku,“ vypráví Monty Halls, mořský biolog. Jake je laskavý průvodce, který se ke zvířatům chová s respektem. Je evidentní, že zvířata jeho povahu vycítí a oplácí mu stejnou měnou. „V této oblasti často provázím potápěče, je vidět, že mě rejnok poznal a důvěřoval mi, že mu pomůžu. Byl stále blíž a blíž, poté se natočil tak, abych viděl jeho oko. Zahlédl jsem rybářské háčky. Museli jsme je dostat ven, v opačném případě by mohly nastat velké potíže. Několikrát jsem se ponořil dolů, abych viděl, jak bude reagovat nato, že jsem tak blízko. Rejnok zůstal ve vodě zcela klidně,“ vzpomíná Jake.

Zkušení mořští biologové jsou ohromeni

I zkušení odborníci v oblasti mořské biologie jsou tímto chováním ohromeni. Rejnok je jedním z nejchytřejších tvorů na planetě, ale i přesto nikdo nic takového nečekal. „Je to neobvyklé chování. Není zvykem, aby zvířata, obecně savci, komunikovali s potápěči a vyhledávali jejich pomoc. To je skutečná novinka,“ tvrdí David Boyle, mořský biolog a vysokoškolský pedagog.

Úvodní obrázek: Megasvet.si