Čerstvá zelenina nevydrží dlouho svěží a na oko lákavá, i když ji budete uchovávat v lednici. Kořeny vysychají a slupky se těžce loupou. Chytré hospodyňky však našly cestu z této svízelné situace, která jim umožňuje ušetřit čas i peníze. Tentokrát vám ukážeme, jak si uchovat mrkev co nejdéle čerstvou a chutnou.
Zapomeňte na spíž i lednici
Když je zelenina uložena ve spíži nebo dokonce v chladničce, může ztratit určitou část váhy a objemu. Týká se to hlavně mrkve a brambor. Takovou zeleninu lze sice ještě oloupat, zbavit ji nevzhledného povrchu a uvnitř může stále zůstávat použitelná, ačkoli se její hmotnost sníží na polovinu.
Ale i když bude na pohled vypadat přijatelně, již nebude čerstvá a nejvíce se to projeví na chuti. Když nemůžete doplnit čerstvou zásobu kořenové zeleniny, musíte spotřebovat tu starou. Potřebovala by však malou vzpruhu.
Mrkev je suchá
Je jedno, jestli jsou mrkev nebo brambory suché, na problém totiž existuje šikovný kulinářský trik. Zeleninu vložte do velké mísy, zalijte studenou vodou a nechte 1-2 hodiny na chladném místě. Během této doby se tvar a objem zeleniny obnoví. Přidáním pár lžic obyčejného cukru do vody můžete výrazně zlepšit také chuť zeleniny.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Thekitchn.com