Moučný vodní meloun bez chuti je v horkých letních dnech velkým zklamáním. Člověk si často myslí, že výběr šťavnatého a sladkého melounu je tak trochu loterie, ale nemusí tomu tak být. Přestože nemáte možnost nahlédnout pod tvrdou slupku, i z ní lze ledacos vyčíst, abyste si vybrali ten nejlepší meloun. Zaměřte se na několik vizuálních a zvukových ukazatelů.
Prohlédněte si světlé a tmavé pruhy
Zbarvení melounu pomáhá naznačit zralost ovoce. Měli byste si vybrat meloun, který má silný, konzistentní vzor pruhů. Zelené pruhy by měly být hluboké, tmavě zelené, zatímco světlé pruhy by měly být krémové, světle žluté. Pozor však na lesk slupky. Pokud je meloun příliš lesklý, je pravděpodobně nedozrálý.
Najděte polní skvrnu
Pravděpodobně jedním z nejdůležitějších ukazatelů kvality melounu je polní skvrnitost. Prohlédněte si meloun a najděte na povrchu velkou, vybledlou skvrnu, známou také jako polní skvrna. Toto označení ukazuje, kde meloun seděl na zemi, když zrál. Zpravidla by barva měla být krémově žlutá nebo téměř oranžová, což naznačuje meloun plný chuti. Pokud je bílá nebo světle žlutá, možná budete chtít vybrat jiný. Bílé polní skvrny naznačují, že meloun postrádá chuť.
Zkontrolujte stopku
Abyste si vybrali meloun, který měl dostatek času na zrání a dozrání, budete chtít zkontrolovat jeho stonek, který by měl být suchý a žlutohnědý. Zelená stopka může znamenat, že meloun ještě není zralý a postrádá chuť a sladkost.
Shutterstock
Nebojte se zaklepat na slupku
I když další nakupující kolem na vás mohou vrhat zkoumavé pohledy, klepání na meloun vám může pomoci vybrat ten nejlepší. Nejprve ovoce jemně poklepejte a poslouchejte zvuk, který vydává. Pokud tón zní hluboce a dutě, ovoce má více vody a je pravděpodobně zralejší. Naproti tomu, pokud vaše klepání zní příliš vysoko, může to znamenat, že kůra je příliš tlustá a ovoce ještě plně nedozrálo do optimálního stavu.
Vyberte si ten nejtěžší
Během nakupování zvedněte několik melounů po sobě, abyste si vybrali ten dokonalý. Měl by být těžší, než vypadá. Čím je na svou velikost těžší, tím vyšší je obsah vody, výsledkem je sladší meloun.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Realsimple.com