Skladování brambor: Jakým základním chybám se vyhnout, aby vydržely co nejdéle

Brambory jsou základní surovinou každé domácnosti. Lze z nich připravit nespočet pokrmů od slaných až po sladké. Vzhledem k tomu, že nejsou příliš drahé a jsou často používané jako příloha k masu, máme tendenci si je pořizovat ve větším množství do zásoby. To ale znamená, že je potřeba je dobře uskladnit, aby nám také dlouho vydržely a my je měli vždy po ruce, když budeme potřebovat. Možná si myslíte, že na tom nic není, ale v uchovávání brambor můžete udělat základní chyby, kvůli kterým vám nakonec zplesniví.

Chladné, tmavé a suché místo

Obecně platí, že nejlepší místo pro skladování brambor je v chladném a suchém prostoru vaší kuchyně, s dobrým větráním a mimo přímé sluneční světlo. Kuchyňská spíž nebo šatna, dokonce i sklep či garáž, to všechno jsou dobré volby pro skladování brambor. Na takových místech vám vydrží měsíce. Ideální teplota je mezi 7 a 12 stupni. Při vyšších teplotách a ve vlhkém prostoru mají tendenci začít klíčit nebo se kazit.

Zapomeňte na igelitovou tašku a plastový sáček

Papírový sáček, košík nebo velká mísa jsou ideální pro skladování hromady brambor, protože umožňují dostatek vzduchu. Pokud jste brambory nosili domů z obchodu v plastovém sáčku nebo igelitové tašce, je nejlepší je vyjmout. Plastové sáčky, igelitky nebo uzavřené nádoby mohou zachytit vlhkost a vytvořit nepříznivé prostředí, kde se brambory rychleji kazí.

Nikdy neskladujte brambory v lednici

Brambory není nutné uchovávat v lednici. Nejenže neprodloužíte jejich trvanlivost, ale příliš chladná teplota se může potenciálně ukázat jako škodlivá tím, že se rostlinný škrob přemění na cukr.

Neskladujte brambory v blízkosti cibule, banánů nebo jablek

Je také dobré skladovat brambory mimo suroviny, jako jsou cibule, banány a jablka, které produkují plyn ethylen, což způsobuje, že okolní produkty dozrávají rychleji a potenciálně se rychleji kazí.

Úvodní obrázek: DenesFeri/Creative Commons/Attribution 4.0, Zdroj: Thekitchn.com