Každodenní návyky, které neodpovídají hygienickým standardům, ačkoli to tak zprvu nemusí vypadat

Některé věci děláme den co den, aniž bychom o nich zvláště přemýšleli. Jsou to naše každodenní návyky, které provádíme automaticky a neřešíme, jaký je jejich dopad na náš život. Možná bychom se však měli zastavit a některé věci přehodnotit. Některé návyky totiž příliš neodpovídají hygienickým pravidlům, ačkoli to tak zprvu nemusí vypadat.

Vyplachování zubní pasty

Ukázalo se, že po vyčištění zubů není nutné vyplachovat ústa vodou, jak má většina lidí ve zvyku. Fluorid, který se nachází v zubní pastě, chrání zuby před zubním kazem. Pokud však po vyčištění pusu vypláchnete vodou, pak se veškerý fluorid ztratí. Proto zubní lékaři doporučují jen plivání pěny do umyvadla.

Ručníky v koupelně

Koupelna tvoří vlhké prostředí, které, jak se ví, je ideálním pro množení bakterií. Proto není rozumné skladovat ručníky přímo v koupelně. Přece jen riskujete přenos bakterií na své tělo a tím vznik nepříjemné vyrážky. Nejlepší je nechat uložené ručníky v uzavřené skříni v místnosti s optimální vlhkostí.

Používání jednoho hřebenu

Obvykle máme k dispozici jeden hřeben, který používáme několikrát denně. Naše vlasy na něm ulpívají, stejně jako kožní buňky a maz z pokožky hlavy. Z tohoto důvodu se hřeben stává živnou půdou pro mikroby. Proto je důležité pravidelně a důkladně hřeben čistit. Nejdříve z něj odstraňte všechny vlasy a poté jej namočte na několik hodin do mýdlového roztoku. Následně vyčistěte a osušte.

Špatné mytí rukou

Všichni jsme si během pandemie uvědomili, jak důležité je pečlivé mytí rukou. Ne každý se však naučil, jak to dělat správně. Někteří lidé se mylně domnívají, že pomůže pouze horká voda, abyste se zbavili bakterií. To je ovšem omyl. Mnohem důležitější je mýdlo. Mydlete si ruce alespoň 20 vteřin a poté opláchněte teplou vodou.

Jedno pyžamo dlouhou dobu

Oblečení na spaní je sice považováno za domácí oděv, ale to neznamená, že bychom jej měli nosit delší dobu. V průměru lidé mění své pyžamo každé 2 týdny, ale to je opravdu nehygienický zvyk. Vyměnit byste jej měli jednou za 4 dny.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Healthline.com