Slupky od cibule jsem vždycky vyhazovala. Pak jsem je začala využívat při vaření a lituju, že jsem to neudělala už dříve

Cibule je nejběžnější surovinou používanou v kuchyních k přípravě většiny pokrmů. Představte si, kolik cibule se používá po celém světě a kolik jejích slupek se zlikviduje třeba i za jeden jediný den. Co když vám ale řekneme, že slupky z cibule nepatří do odpadkového koše a stojí za to si je ponechat? Slupky jsou totiž ve skutečnosti výživnější než cibule samotná. Zde je několik jejích praktických využití.

Přidání barvy do polévky nebo omáčky

Během vaření polévky nebo omáčky přidejte cibulové slupky. Pomohou vám omáčku mírně zahustit a dodat krásný zlatavý odstín. Nezapomeňte slupky po nějaké době varu opět vyjmout.

Zauzená chuť pokrmu

Uzené koření se s oblibou používá k dodání výraznější chuti pokrmů. Cibulový popel můžete vyrobit tak, že budete péct cibulové slupky v troubě, dokud neztmavnou, klidně mohou být téměř dočerna. Poté je rozdrťte na jemný prášek a přisypte do jídla.

Relax s cibulovým čajem

Je známo, že cibulový čaj zklidňuje mysl a také zlepšuje imunitní systém. Nalijte horkou vodu do šálku obsahujícího lístky zeleného čaje a cibulové slupky a nechte oboje chvíli louhovat. Čaj sceďte a relaxujte. Pozitivních účinků si všimnete i na své pleti.

Uhaste žízeň vodou z cibulových slupek

Voda ochucená cibulovou slupkou může poskytnout protizánětlivé vlastnosti a může také vyřešit problém s přetrvávajícími svalovými křečemi. Slupky cibule stačí přidat do sklenice s vodou a nechat alespoň 15 minut louhovat. Vyjměte slupky a vodu vypijte.

Přidejte více chuti do rýže

Téměř všechny rýžové pokrmy lze vylepšit vařením rýže společně s několika slupkami cibule. Jemnou hořkou chuť cibulové slupky v příloze si zamilujete. Vyzkoušejte, ale nezapomeňte před servírováním slupku odstranit.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Food.ndtv.com