Špatný krevní oběh se často řeší léky. Přitom existuje spousta potravin, které mají stejné účinky

Onemocnění periferních tepen, cukrovka, obezita, kouření a Raynaudova choroba jsou některé z mnoha příčin špatného krevního oběhu. Snížený průtok krve může způsobit nepříjemné příznaky, jako je bolest, svalové křeče, necitlivost, zažívací potíže a chladný pocit v horních i dolních končetinách. Ačkoli se potíže s krevním oběhem často řeší léky, konzumace určitých potravin může také významně zlepšit průtok krve.

Tučné ryby

Tučné ryby jako losos a makrela jsou vynikajícími zdroji omega-3 mastných kyselin. Tyto tuky jsou zvláště prospěšné pro krevní oběh, protože podporují uvolňování oxidu dusnatého, který rozšiřuje krevní cévy a zvyšuje průtok krve. Omega-3 tuky také pomáhají bránit shlukování krevních destiček v krvi, což je proces, který může vést k tvorbě krevních sraženin.

Červená řepa

Mnoho sportovců pije řepnou šťávu, aby zlepšilo svůj výkon. Je to proto, že řepa má vysoký obsah dusičnanů, které vaše tělo přemění na oxid dusnatý. Oxid dusnatý uvolňuje krevní cévy a zvyšuje průtok krve do svalové tkáně.

Kurkuma

Zvýšený průtok krve je jednou z mnoha zdravotních výhod kurkumy. Ve skutečnosti ajurvédská i tradiční čínská medicína využívaly kurkumu již od starověku k otevření krevních cév a zlepšení krevního oběhu. Výzkum naznačuje, že sloučenina nacházející se v kurkumě zvaná kurkumin pomáhá zvýšit produkci oxidu dusnatého, snížit oxidační stres a snížit zánět.

Listová zelenina

Listová zelenina, jako je například špenát, má vysoký obsah dusičnanů, které vaše tělo přemění na oxid dusnatý, což je silný vazodilatátor (rozšiřuje krevní cévy). Konzumace potravin bohatých na dusičnany může pomoci zlepšit oběh tím, že rozšíří krevní cévy, což umožní vaší krvi snadněji proudit.

Citrusové plody

Citrusové plody jako pomeranče, citróny a grapefruity jsou plné antioxidantů, včetně flavonoidů. Konzumace citrusových plodů bohatých na flavonoidy může snížit zánět ve vašem těle, což může snížit krevní tlak a ztuhlost vašich tepen a zároveň zlepšit průtok krve a produkci oxidu dusnatého. Navíc pravidelná konzumace citrusových plodů, jako jsou pomeranče, byla spojena se sníženým krevním tlakem a sníženým rizikem mrtvice.

Úvodní obrázek: Shutterstock, ZDROJE: healthline.com, webmd.com