Pravděpodobně cítíte čas od času pálení na hrudi, zvláště když jste snědli něco, co pro vás není to pravé. Tento stav se nazývá pálení žáhy. Dobrou zprávou je, že citlivosti lze předejít, pokud víte, jakým potravinám se vyhnout.
Rajčata
Přestože jsou rajčata nezbytná z hlediska vitamínů a minerálů, jsou také velmi kyselá, což může způsobit pálení žáhy. Pokud se nechcete vzdát konzumace rajčat, musíte mít po ruce trochu máty na žvýkání, která může zvýšit slinění, což eliminuje pocit pálení.
Smažené pokrmy
Smažené jídlo absorbuje hodně oleje, jehož trávení nějakou dobu trvá. Jezte grilované nebo dušené jídlo, abyste urychlili trávení a zároveň minimalizovali riziko pálení žáhy.
Česnek a cibule
Existují lidé, které často pálí žáha, když jedí potraviny obsahující česnek nebo cibuli či obojí. Nepříjemné pálení v jícnu po těchto produktech jen tak nepřejde, proto je raději vyřaďte ze svého jídelníčku nebo alespoň minimalizujte jejich konzumaci.
Alkohol
Pití alkoholu může způsobit pálení žáhy na delší dobu, protože zapříčiňuje uvolnění svěrače, což umožňuje návrat žaludeční kyseliny. Kombinace alkoholu se sytým a tučným jídlem je katastrofa. Pokud chcete pít alkohol, je nejlepší snížit množství jídla, které jíte, abyste snížili riziko pálení žáhy.
Kořeněná jídla
Kořeněná jídla jsou dalším známým spouštěčem pálení žáhy, takže je nejlepší se jim vyhýbat. Pokud nemůžete, minimalizujte příjem kořeněných jídel, abyste snížili riziko pálení žáhy. Můžete se rozhodnout pro jemnější koření, takže se nebudete muset vzdávat svých oblíbených pokrmů.
Pomerančový džus
Pokud si ráno rádi dopřáváte pomerančový džus, je velká šance, že vás během dne bude pálit žáha. Příčinou může být ovoce s vysokým obsahem kyselin.
Úvodní obrázek: Shutterstock, ZDROJ: hopkinsmedicine.org, healthline.com